Home NieuwsRadboud Universiteit Onterecht weggestuurde studenten willen geld zien

Onterecht weggestuurde studenten willen geld zien

door Redactie

Ongeveer tweehonderd voormalige studenten eisen een schadevergoeding van hun universiteit of hogeschool, waar ze eerder werden weggestuurd. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) meldt dat ongeveer 22 onderwijsinstellingen een claim kunnen verwachten.

Een keer te veel advies
Vorig jaar werd bekend dat een aantal universiteiten en hogescholen de regels aan hun laars lapten met het wegsturen van tweedejaars studenten. De studenten ontvingen in hun tweede jaar een negatief studieadvies en mochten daarom vertrekken. De rechter oordeelde eerder al dat dit niet volgens de wet was. De hoger onderwijsinstellingen mogen immers maar een keer een oordeel vellen over de studievoortgang van een student in het propedeusejaar. Universiteiten en hogescholen pasten snel hun reglementen aan, maar voor een groep studenten bleek dat dus te laat. Tweehonderd studenten hebben zich gemeld bij het LSR. Een aantal van hen zijn ondertussen weer toegelaten bij hun oude studie. 

Geld voor hun eieren
Een groot deel van de studenten is in de tussentijd begonnen aan een andere studie of houden zich bezig met andere zaken. Zij willen gewoon geld zien van de universiteiten en hogescholen. Laura Jacobs, voorzitter van de LSR, meldde dat het eind van de zaak nog niet in zicht is. Over de hoogte van de schadevergoeding durfde ze nog niets te zeggen. Als je een nieuwe studie bent gaan doen of een baan hebt gevonden zou het bedrag mogelijk lager kunnen uitvallen, volgens de voorzitter. Een claim van een paar miljoen is in ieder geval niet ondenkbaar voor het hoger onderwijs. 

Het LSR heeft bij de betrokken universiteiten en hogescholen een verzoek om informatie ingediend over de BSA-regelingen in het verleden. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan zal het rechtsbureau worden bijgestaan door ‘huisadvocaten’.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen