Home NieuwsRadboud Universiteit Opening academisch jaar

Opening academisch jaar

door Irene Wilde

Afgelopen maandag werd het collegejaar 2018-2019 ingeluid met de academische ceremonie in stadsschouwburg De Vereeniging. In een lange zit vol sprekers, muziek en uitreikingen van prijzen werd de Nijmeegse academische wereld gevierd.

Nieuwsgierigheid
Nadat rector magnificus Han van Krieken iedereen welkom heette die er was omdat hij of zij niks beters te doen had of vanwege de borrel achteraf, werd het thema van deze opening ingeleid. ‘Hopelijk is iedereen hier uit nieuwsgierigheid’ verkondigde Van Krieken. ‘Dat is namelijk het belangrijkste kernwoord van een universiteit.’

Radboudlied
Eendracht maakt macht, moet de universiteit gedacht hebben. Speciaal voor deze gelegenheid waren 95 musici opgetrommeld om het nieuwe Radboudlied live te spelen. Dit was echter nog niet genoeg, ook het publiek moest meedoen van schrijver van het lied en woordvoerder van de universiteit, Martijn Gerritsen. Het laatste couplet diende door de hele zaal in canon gezongen te worden, de laatste regel zelfs staand met de hand op het hart. Hoewel het lied wel op applaus uit de zaal kon rekenen, vonden mensen het een stap te ver om daadwerkelijk mee te doen. Enkelen probeerden nog zacht neuriënd het canon mee te zingen, maar toen de hele zaal ging staan waren er maar weinig handen op de linkerborst te zien.

SprekersWagendorp 260x194
Vervolgens was het tijd voor de sprekers. Studentspreker Sara Karsten beet het spits af. Deze studente Rechtsgeleerdheid vertelde over hoe haar nieuwsgierigheid haar ertoe heeft gebracht om rechten te gaan studeren. ‘Nieuwsgierigheid is de motor achter het behalen van doelen, achter de ontwikkeling van kennis.’ Na een muzikaal intermezzo door Nijmeegs Studentenorkest CMC en de Nijmeegse Studenten Bigband, dat aan het applaus te horen een stuk enthousiaster werd ontvangen dan het Radboudlied, was het tijd voor de hoofdspreker van de middag, Bert Wagendorp. Als journalist was hij de uitgerekende persoon om te spreken in het thema van nieuwsgierigheid. Wagendorp voerde nieuwsgierigheid terug naar het Bijbelverhaal. ‘Als Eva niet zo nieuwsgierig was geweest hadden we nu nog met zijn allen in het paradijs gezeten, een plek die waarschijnlijk nog saaier is dan CenterParcs.’

Protest 260x194Protest
Ook dit jaar vond er weer een protestactie plaats. Dit keer van actiegroep Change Perspective, studentenvakbond AKKU en ROOD, jong SP. Met een groot spandoek en flyers probeerden zij aandacht te vragen voor de landelijke bezuinigingen op hoger onderwijs. Het had een grote actie moeten worden, maar of de bezoekers onder de indruk waren van het mooie spandoek en de uitgedeelde papiertjes is de vraag.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen