Home NieuwsRadboud Universiteit OV-automaat voor vergeetachtige studenten

OV-automaat voor vergeetachtige studenten

door Irene Wilde

Volwassen genoeg om af te studeren, maar nog niet volwassen genoeg om je reisproduct stop te zetten? Geen zorgen. De Radboud Universiteit (RU) laat een OV ophaalautomaat plaatsen op de campus waar studenten eenvoudig hun reisproduct kunnen stopzetten.

Met het plaatsen van deze OV ophaalautomaat geeft de RU gehoor aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Die heeft in een 106 pagina’s lang rapport vol vage termen en loze uitspraken beschreven dat het stopzetten nog steeds vaak fout gaat bij studenten die net zijn afgestudeerd. Om te voorkomen dat je als student op de blacklist met illegale reisproducten komt, moet je op een OV automaat op het station je reisproduct deactiveren. Hiermee voorkom je ook dat je belandt in de boetesystematiek, wat flink in de papieren kan lopen.

Zoals blijkt uit het hoofdstuk ‘Waarom automatisch stopzetten geen ABC’tje is’, gaat het stopzetten van een studentenreisproduct nog niet automatisch. Daarom zullen studenten zelf goed in de gaten moeten houden wanneer hun reisproduct stopt. Dit gaat echter nog vaak mis, zo blijkt uit het rapport van het ministerie van OCW. In hoofdstuk vijf ‘Casu├»stiek’ worden, zoals de titel al suggereert, in hele moeilijke termen veertien mogelijkheden besproken waarop je als student tegen een boete kan aanlopen. Het belangrijkste punt hierin is dat studenten wel de oproep krijgen dat ze hun product moeten stopzetten, maar vaak niet de weg vinden naar het station waar een OV ophaalautomaat staat. Om dit in de toekomst makkelijker te maken, komen er op universiteiten door het hele land OV ophaalautomaten.

Voor meer informatie is het rapport, dat eruit ziet als een basisschoolwerkstukje, terug te vinden op internet. Omdat het manifest aan de lange kant is, bevat het een samenvatting van vijftien pagina’s en een leeswijzer. Zo kan iedere student, afgestudeerd of niet, zich voorbereiden op het volwassen leven zonder studentenreisproduct.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen