Home NieuwsRadboud Universiteit Overtreffende trap van duurzaamheid

Overtreffende trap van duurzaamheid

door Vincent Veerbeek

Als het op duurzaamheid aankomt bevindt de Radboud Universiteit (RU) zich op eenzame hoogte. Dat krijg je ervan als je de trap neemt in plaats van de lift. Tussen 5 februari en 5 maart organiseert de RU namelijk een ‘Traploopchallenge‘ in het Erasmusgebouw om aandacht te vragen voor duurzaamheid.

Studenten en medewerkers worden aangemoedigd om de hele maand februari zoveel mogelijk de liften in het Erasmusgebouw te vermijden. De actie is het resultaat van een Proeftuin Duurzaamheid, een van de intiatieven die onderdeel uitmaken van het duurzaamheidsbeleid van de RU. Duurzaamheid staat dit jaar nog een trede hoger voor de universiteit dan normaal het geval is, gezien Nijmegen in 2018 Green Capital van Europa is. Hoewel de actie misschien een trap tegen het zere been van de liftlobby is, wil de RU met deze challenge mensen aanzetten tot nadenken over gezondheid en duurzaamheid. De liftvrije maand wordt op 5 februari geopend door de decanen van de Faculteit der Letteren en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, en de directeur Dienst Personeel en Organisatie. Zij zullen om het goede voorbeeld te geven op die dag van de begane grond van het Erasmusgebouw naar de twintigste verdieping lopen.

Iedereen die niet op zijn teentjes getrapt is over dit initiatief kan een steentje bijdragen door zich aan te melden en een schatting te maken van het aantal ‘trappen’ dat in een maand tijd zal worden afgelegd. Een wandeling van de begane grond naar de zevende verdieping en terug telt bijvoorbeeld als veertien trappen. Aan het eind van de maand wordt de balans opgemaakt van de inzendingen. Hoewel het een weinig doortrapt onderzoek is, moet het wel een indruk geven van de mate waarin mensen bezig zijn met duurzaamheid. Deelnemers maken bovendien kans op een uiterst duurzame ‘WakaWaka solar lamp‘, een lichtbron die draait op zonne-energie.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen