Home NieuwsRadboud Universiteit Psychologie plotseling Psychology

Psychologie plotseling Psychology

door Vincent Veerbeek

De studenten Psychologie die afgelopen september aan hun tweede jaar begonnen, stond een nare verrassing te wachten. Toen de psychologen weer in de collegebanken plaatsnamen, waren opeens alle hoorcolleges in steenkolenengels. In reactie hierop zijn de tweedejaars een petitie gestart om dit onverwachte besluit terug te draaien. Deze is inmiddels al meer dan tweehonderd keer ondertekend.

What’s happening?
Psychologie zit in een overgangsfase van Nederlands naar Engels, waarbij de studenten die in 2016 begonnen zijn de laatste groep zouden zijn die tijdens hun studietijd nog volledig in het Nederlands college kregen. Daarom waren veel studenten verbaasd nu in hun tweede jaar de hoorcolleges opeens samengingen met de Engelstalige track. Hoewel het in naam een Nederlandstalige track blijft, zijn in de praktijk alleen de werkcolleges nog daadwerkelijk in het Nederlands. Slechts een paar studenten waren hiervan op de hoogte. ‘In het begin vonden we het vreemd, maar zo erg is Engels ook weer niet. Het probleem is vooral dat de kwaliteit van de colleges een stuk minder is dan vorig jaar in het Nederlands’, vertelt Dana Petrovic, tweedejaarsstudent Psychologie en een van de initiatiefnemers van de petitie. ‘Het verschilt per professor natuurlijk, maar het komt regelmatig voor dat we hoorcolleges krijgen in gebrekkig Engels, met zulke sterke accenten dat het erg moeilijk is om te concentreren.’ De wijziging levert ook voor andere jaarlagen problemen op, want derdejaars die vakken uit het tweede jaar over moeten doen, moeten de cursus opeens in het Engels volgen. Ook vanuit het eerste jaar zijn er klachten over de kwaliteit van het Engels. ‘We zien dat veel eerstejaars de petitie ondertekend hebben’, aldus Petrovic.

Petitie
Nadat een verzoek bij de opleidingscommissie van Psychologie niet meer opleverde dan een schouderklopje voor de feedback besloten de studenten het heft in eigen hand te nemen. Samen met Liz Beekman, Tim Eeftinck Schattenkerk en een handjevol andere studenten is Petrovic toen aan de slag gegaan om een petitie op te zetten om de onverwachte verengelsing terug te draaien. De studenten hebben ook uitgezocht wat precies de afspraken omtrent internationalisering zijn. ‘In het OER van Psychologie staat dat de taal van de opleiding alleen veranderd wordt wanneer dit noodzakelijk is vanwege de afkomst van studenten of om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dat laatste is sowieso niet het geval’, legt Petrovic uit. Zelf is Petrovic verantwoordelijk voor het verspreiden van de petititie onder psychologiestudenten, bijvoorbeeld op Facebook. Dit heeft tot veel positieve reacties geleid, ook vanuit de universiteit. Sinds vrijdag hebben 233 mensen, allemaal psychologiestudenten of ouders, de petitie ondertekend en hier komen er elke dag nog een aantal bij.

Erkenning
De petitie is met meer dan tweehonderd ondertekeningen dus niet onopgemerkt gebleven binnen Psychologie. Ook de opleiding heeft de memo inmiddels gekregen: donderdag zullen de initiatiefnemers in gesprek gaan met Ruud Meulenbroek, hoogleraar Cognitieve Psychologie, en José van Alst, de onderwijscoördinator van Psychologie. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend, maar tot die tijd wil Meulenbroek zich niet uitlaten over de kwestie. Tot er definitief iets veranderd, zullen de studenten zich vooral moeten beroepen op de universitaire richtlijnen, bijvoorbeeld over het in het Nederlands mogen maken van tentamens.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen