Home NieuwsRadboud Universiteit Radboud: reflecteren op de bank

Radboud: reflecteren op de bank

door Myrte Nowee

Beeld: Radboud Reflects

Het lezingenplatform ‘Radboud Reflects’ gaat de komende tijd verder met een ‘@home’ variant. De lezingen die normaliter op de campus van de Radboud Universiteit (RU) of in filmhuis LUX werden gegeven, zijn vanwege het coronavirus geannuleerd.


‘Helaas zijn al onze programma’s tot en met 1 juni afgezegd door de coronamaatregelen, maar dat betekent niet dat we thuis niets zitten te doen’, vertelt programmamaker Anouta de Groot. ‘We zijn hard aan het werk om digitale programma’s te maken.’ Dat gebeurt onder de naam Radboud Reflects @home. De organisatie probeert daarmee studenten en medewerkers van de RU ondanks de crisis toch verdieping te bieden in de maatschappelijke en wetenschappelijke actualiteit.

Massahysterie en eenzaamheid

Waar die actualiteit vaak gaat over ontwikkelingen in de filosofie, religie, politiek en kunst, gaat het in deze online variant natuurlijk vooral over zaken rondom corona. Hiervoor is de organisatie de archieven ingedoken om oude lezingen te zoeken die in deze tijd eigenlijk heel toepasselijk zijn. Zo wordt besproken hoe de wc-rol een symbool van massahysterie is geworden en besproken en hoe je om moet gaan aan het sociale gebrek in deze tijd.

‘Er zullen daarnaast ook nieuw bedachte programma’s komen die passen in deze coronatijden’,  vertelt Marie-José Verbeek, communicatieadviseur bij de RU. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast zijn aldus de organisatie. Ook komen nieuwe digitale programma’s online, waar anders een fysieke lezing van was geweest. Verbeek: ‘Dat kan bijvoorbeeld een korte lezing door een wetenschapper zijn, gevolgd door een interview met een programmamaker of een wetenschapper.’

De eerste digitale programma’s worden binnen een week online verwacht. Voor nu staan er al wat oude lezingen met een actueel tintje online op de pagina van Radboud Reflects.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen