De Universitaire Studentenraad (USR) is negatief over het besluit van het College van Bestuur (CvB) om het Bindend Studieadvies (BSA) vanaf collegejaar 2016-2017 van 39-42 EC te verhogen naar 42-45 EC. Daarnaast is de raad niet tevreden over de wijze waarop besloten is tot de bindende richtlijn.
Voorzitter van de USR, Monique van Vegchel, vertelt over het besluit tot ophoging: ‘Wij vinden dit heel treurig, om het maar netjes te zeggen. De laatste Gezamenlijke Vergadering (GV) van 5 oktober duurde lang en was pittig. We hebben toen alle argumenten nog eens aangehaald, maar het mocht niet baten. Het stuk dat wij hebben ontvangen, gaf aan dat er maar een cohort volledig is geëvalueerd, wat wij te weinig vinden om een besluit te kunnen nemen. Daarnaast is het leenstelsel er nu ook al en wij zijn van mening dat dit studenten al genoeg motiveert.’ De USR is ook niet tevreden over de manier waarop het besluit is genomen: ‘We werden alleen gehoord en hadden geen advies- of instemmingsrecht. We weten dan het College handelt volgens de regels. Toch willen we met de gehele medezeggenschap voor de lange termijn kijken naar mogelijkheden om de dialoog open te houden over de manier waarop is besloten tot de bindende richtlijn.’
Woordvoerder van de Radboud Universiteit (RU) Martijn Gerritsen laat weten dat besloten is tot ophoging om een goed beeld te geven het studieverloop. ‘Als je vier jaar mag doen over je bachelor is het ook goed dat je in een jaar driekwart van de studiepunten moet halen, zodat je op schema ligt. Anders zou daar een verkeerd signaal vanuit gaan.’ Volgens Gerritsen heeft het College de beslissing genomen ‘maar erkent ze wel de medezeggenschap’.