Home NieuwsRadboud Universiteit RU blokkeert studenten na illegaal delen bestanden

RU blokkeert studenten na illegaal delen bestanden

door Redactie

Studenten die op het campusnetwerk betrapt worden op het illegaal delen van bestanden moeten oppassen, waarschuwt de ICT-afdeling van de RU. Als de universiteit een mail krijgt dat het auteursrecht vanaf de campus wordt geschonden, wordt het Eduroam-account van de betreffende student per direct geblokkeerd.

Op 17 oktober kreeg de Radboud Universiteit een mailtje uit Hollywood Boulevard, Los Angeles. Het bedrijf IP-Echelon had een ‘schending van het auteursrecht’ waargenomen door de ‘ongeoorloofde verspreiding van content van Cartoon Network’. De animatieserie Rick and Morty bleek via het campusnetwerk te worden gedeeld met andere Torrent-gebruikers. ‘We verwachten een snel antwoord met daarin een beschrijving van de genomen stappen beschreven’, eindigde Adrian Leatherland, CEO van IP-Echelon, zijn brief.

Vrij vervelend
‘Wij moeten in het geval van zo’n melding meteen actie ondernemen’, vertelt Jac van der Berg, ICT-medewerker van de RU. ‘Als we zo’n mailtje krijgen, sporen wij het gebruikte IP-adres op. Door te kijken naar het tijdstip van de melding kunnen wij daar een gebruiker bij vinden. Die gebruiker sluiten wij vervolgens af van Eduroam’, omschrijft Van der Berg de procedure na het ontvangen van zo’n mailtje.

De student wordt vervolgens op de hoogte gebracht van het afsluiten. ‘Als je voor tentamens moet leren, is het heel vervelend als je niet op de campuswifi kan’ legt de RU-medewerker uit. ‘Bijna alle studenten nemen dus vrij vlot contact met ons op. De meeste studenten weten wel wat er aan de hand is en voldoen vlot aan het verzoek de auteursrechtinbreuk te staken. Dan sluiten wij ze weer aan op het netwerk.’ Sommige hardleerse studenten volharden in het illegale downloaden. Deze ‘diehards’, zoals Van der Berg ze noemt, worden bij de derde melding een maand lang afgesloten van het netwerk.

Geen politieagent
Bedrijven die controleren op auteursrechtinbreuk betrappen gebruikers als ze films en series delen. Hierbij gaat het bijna altijd om Bittorrent, een computerprogramma waarbij gebruikers databestanden met elkaar delen. Nadat een bestand via het programma is gedownload, wordt het bestand automatisch door het programma geüpload. ‘Vaak vergeten studenten het uploaden uit te zetten als ze iets hebben gedownload. Dat is het moment waarop ze je snappen, het moment dat je de bestanden weer verder verspreidt’, vertelt Van den Berg.

Van der Berg benadrukt dat de universiteit niet meekijkt bij studenten die grote hoeveelheden data op de campus gebruiken. De RU onderneemt alleen actie als ze worden aangeschreven door bedrijven zoals IP-Echelon. ‘Wij spelen niet de politieagent, maar ondernemen alleen actie als we een mailtje krijgen vanuit de andere kant van de plas. Amerikaanse filmstudios als Warner Bros of Paramount, hebben dit soort zaken heel goed uitbesteed aan bedrijven als IP-Echelon.’ Tegenwoordig krijgt de RU zo’n 100 meldingen per maand binnen, een flinke stijging in vergelijking tot enkele jaren geleden.

Campusnetwerk
Beekhuis en Van den Berg roepen studenten hierom op om illegaal down- of uploaden niet op de campus te doen. ‘Wij willen niet de moraalridder spelen, maar studenten moeten dit gewoon niet op het campusnetwerk doen. Daarmee dupeer je de universiteit en moeten we wel actie ondernemen.

 

 

1 Reactie

Ru Eduroam Inloggen - Nl-Inloggen.Net 8 januari 2021 - 14:15

[…] 12. RU blokkeert studenten na illegaal delen bestanden … […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen