De Radboud Universiteit (RU) onderneemt stappen om in de loop van komend jaar Blackboard te vervangen door een nieuw systeem: Brightspace. Het programma, dat in Nederland sinds dit collegejaar ook op de TU Delft gebruikt wordt, moet vanaf het collegejaar 2018-2019 Blackboard volledig vervangen.
Vanwege het aflopen van het contract tussen Blackboard en de RU moest een aanbesteding gedaan worden voor een nieuw Learning Management System (LMS). Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om te kijken naar de tevredenheid over het huidige systeem en eventuele andere wensen voor een nieuw LMS. Op basis van deze eisen is Brightspace, geproduceerd door het Canadese bedrijf Desire2Learn, uiteindelijk als winnaar uit de aanbestedingsprocedure gekomen. De RU heeft onder andere gekozen voor Brightspace omdat het zo gebruiksvriendelijk is. Zeventig docenten, studenten en ondersteuners zijn bij de gebruikerstesten betrokken geweest om de gebruiksvriendelijkheid van de verschillende aangeboden systemen te testen.
Brightspace voldeed het beste aan de wensen van de RU, waarbij vooral integratie met andere systemen belangrijk is. ‘Het is een pakket waar je op een modernere manier programma’s mee kunt integreren, zodat je niet de hele tijd met verschillende schermen en applicaties hoeft te werken’, aldus Erik Reinders, projectleider Basis Digitale Leeromgeving. Het gaat dus niet zozeer om de extra functies die Brightspace te bieden heeft, maar vooral om verbetering van de huidige manier van werken. Eventuele uitbreidingen zullen dan ook geheel afhankelijk zijn van de behoefte van het onderwijs. ‘Het is niet zomaar een technisch project, het onderwijs staat echt voorop’, zegt Reinders.
De komende maanden wordt het systeem uitgebreid getest, waarbij het vooral draait om technische zaken achter de schermen, bijvoorbeeld de koppeling met andere systemen zoals Osiris. Daarnaast wordt definitief vastgesteld of het systeem daadwerkelijk aan alle eisen voldoet zoals in de aanbesteding is aangegeven. Op de faculteiten zal worden geïnventariseerd welke inhoud, zoals lesmateriaal, van Blackboard naar Brightspace moet worden omgezet en hoe dat het beste kan gebeuren. Begin 2018 worden dan pilots uitgevoerd om te zorgen dat alles op rolletjes verloopt. Waar die pilots precies uitgevoerd zullen worden moet nog bepaald worden. Daarbij wordt er ook rekening mee gehouden dat zoveel mogelijk verschillende toepassingen van Brightspace getest worden. Er is in elk geval al interesse vanuit verschillende hoeken om deel te nemen aan de pilot, aldus Reinders.
Als alles eenmaal werkt en er een eerste Brightspace-omgeving is ingericht voor de Radboud Universiteit, zullen docenten en studenten hier demonstraties van bij kunnen wonen. Daarnaast wordt er begin 2018 een ‘experimenteer-omgeving’ gecreëerd, zodat toekomstige gebruikers alvast kunnen wennen aan de nieuwe leeromgeving en hierin kunnen experimenteren zonder dat dit effect heeft op de bestaande omgeving. Aan het begin van volgend collegejaar moet Brightspace dan definitief de nieuwe leeromgeving van de RU worden.