Home NieuwsRadboud Universiteit RU gestegen op Shanghai-ranking

RU gestegen op Shanghai-ranking

door Redactie

De Radboud Universiteit (RU) is een paar plaatsen gestegen op de Shanghai-ranking, een van de prominente ranglijsten voor universiteiten wereldwijd. De Nijmeegse universiteit bezet nu de 118e plaats, terwijl deze vorig jaar nog 14 plaatsen lager stond.

Door deze stijging is de RU de op vier na beste Nederlandse universiteit op de internationale ranglijst. Ook dit is een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen stond de RU nog op een zesde plek. Universiteit Utrecht is de beste Nederlandse universiteit op de Academic Ranking of World Universities, zoals de Shanghai-ranking officieel heet. De universiteit uit de Domstad staat op de 65e plaats.

De internationale ranglijst wordt bepaald door een aantal indicatoren, waaronder hoeveel alumni van een universiteit Nobelprijzen of andere belangrijke onderscheidingen hebben en hoeveel publicaties er verschijnen in wetenschappelijke tijdschriften als Nature en Science. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) uitte na de bekendmaking van de ranglijst haar ongenoegen over deze indicatoren. Jan Sinnige, voorzitter van het ISO, meent dat de Shanghai-ranking te veel gebaseerd is op onderzoeksprestaties en dat er helemaal niet wordt gekeken naar onderwijsresultaten. Het ISO vindt dat de kwaliteit van het onderwijs van belang is en niet alleen uitblinkende onderzoeken. ‘Een groep heel slimme professoren in een laboratorium biedt nog geen garantie voor een goede universiteit.’ 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen