Home NieuwsRadboud Universiteit RU getroffen door ernstige DDoS-aanvallen

RU getroffen door ernstige DDoS-aanvallen

door Redactie

De Radboud Universiteit (RU) is afgelopen weken herhaaldelijk getroffen door cyberaanvallen. Ook deze maandagochtend was het weer raak: vanaf half negen ondervonden studenten problemen om toegang te krijgen tot de Portal, Brightspace en het wifi-netwerk van de RU.

Tekst: Noah Kleijne

De cyberaanvallen die de RU momenteel ondervindt zijn zogenaamde distributed denial-of-service (DDoS) attacks. Dit houdt in dat een groot netwerk aan gehackte computers tegelijkertijd een website zoals Brightspace bezoekt waardoor de infrastructuur van een dergelijke website overbelast raakt. De gevolgen voor de getroffen website zijn desastreus, zo kunnen ze urenlang crashen en dus niet toegankelijk zijn. Eerdere voorbeelden van deze aanvallen zijn bekend bij banken zoals de ING of service-providers als Vodafone en Ziggo. DDoS-aanvallen op universiteiten zijn echter een nieuw fenomeen. De motivatie achter de aanvallen tegen de RU is dan ook niet bekend.

Studenten zonder voorzieningen
De universiteit waarschuwt voor mogelijke toekomstige aanvallen, maar wil nog geen informatie over de aard van de aanvallen vrijgeven. Woordvoerder van de RU Martijn Gerritsen is duidelijk over de problemen die de aanvallen opleveren. ‘Het vervelende aan deze DDoS-aanvallen is dat ze onze informatievoorziening verstoren’, vertelt hij. ‘Dit willen wij als universiteit natuurlijk ten allertijden voorkomen. Studenten kunnen niet een uur lang zonder toegang tot Osiris komen te zitten, zoals nu meerdere malen het geval is geweest.’

Op de storingspagina van de Radboud Universiteit kunnen studenten de stand van zaken van de verstoring volgen. Bij directe problemen met storingen worden studenten verzocht om contact op te nemen met de ICT-Helpdesk (tel.nr. 22222)

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen