Home NieuwsRadboud Universiteit RU-onderzoekers: wetenschappers slachtoffer seksuele intimidatie

RU-onderzoekers: wetenschappers slachtoffer seksuele intimidatie

door Redactie

Vrouwelijke wetenschappers krijgen te maken met wetenschappelijke sabotage, seksuele intimidatie en bedreigingen. De daders zijn meestal mannelijke leidinggevenden. Dat blijkt uit een onderzoek van drie RU-wetenschappers in opdracht van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren dat vandaag wordt uitgebracht.

Het rapport staat vol met voorbeelden van vrouwelijke wetenschappers die op hun werk worden getreiterd of lastiggevallen. Ze worden dwarsgezeten bij promoties, disproportioneel bekritiseerd, uitgescholden of zelfs seksueel geïntimideerd. In de meeste gevallen zaten mannen in leidinggevende posities hierachter. Uit het rapport: ‘De bevooroordeelde positie van mannen leidt tot meer vrijheid om te doen wat ze willen, zonder dat ze hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.’

Antidepressiva
Bij de gesproken vrouwen was er vaak sprake van een onwenselijke werksituatie. Ze voelden zich onwelkom, onveilig en uitgesloten. Een geïnterviewde wetenschapper slikte bijvoorbeeld antidepressiva om de druk op het werk aan te kunnen. Een andere getreiterde onderzoeker zag zelfs af van het nemen van kinderen omdat de onzekerheid op haar werk voor teveel stress zorgde.

In totaal namen 53 vrouwelijke wetenschappers van alle universiteiten en van verschillende functies die met wangedrag te maken hebben gehad deel aan het onderzoek. ‘Waarschijnlijk is dit het topje van de ijsberg’, schrijven de onderzoekers. ‘Veel vrouwen die te maken kregen met wangedrag doen niet mee uit angst voor represailles of hebben geen energie meer over om geïnterviewd te worden.’ Volgens het rapport is de ‘bikkelharde rat-race‘ voor wetenschappelijke beurzen een belangrijke oorzaak voor ‘de hiërarchische, competitieve en individualistische cultuur die tot wangedrag leidt’.

Sociale veiligheid
Op korte termijn raden de onderzoekers aan om de positie van vertrouwenspersonen op de universiteit te versterken. Uiteindelijk moet de cultuur op de universiteit veranderen, benadrukken ze. ‘Hiervoor is veel aandacht van alle partijen nodig, maar gezien de scheve cultuur is dit het meer dan waard.’

RU-woordvoerder Martijn Gerritsen reageert niet verbaasd op de resultaten van het onderzoek. ‘Het thema sociale veiligheid staat bij ons al lange tijd op de agenda. We gaan de resultaten en de aanbevelingen van dit onderzoek serieus bekijken, want we willen iedereen een veilig werkklimaat bieden.’ Uit de Radboud-personeelsenquête uit 2018 bleek dat zo’n 15 procent van de personeelsleden te maken heeft gehad met ongewenst gedrag.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen