Home NieuwsRadboud Universiteit RU veroordeelt Amerikaans inreisverbod

RU veroordeelt Amerikaans inreisverbod

door Redactie

De Vereniging van universiteiten (VSNU), waar ook de Radboud Universiteit  (RU) deel van uitmaakt, ondersteunt de oproep van de European University Association (EUA), dat het decreet van de Verenigde Staten om inwoners uit zeven islamitische landen te weigeren, scherp veroordeeld.

Reisverbod
De VSNU stelt dat het in hoge mate ongewenst is dat de mobiliteit van de inwoners van de betrokken landen wordt beperkt. Het gaat hierbij over staatsburgers van Irak, Iran, Syrië, Libië, Somalië, Soedan en Jemen. Mobiliteit van wetenschappers is voor universiteiten erg belangrijk, omdat zij zo talent van over de hele wereld kunnen aantrekken.

De EUA maken zich ernstig zorgen over de gevolgen die het inreisverbod heeft voor de uitwisseling van wetenschappelijke kennis. De Europese koepelorganisatie voor universiteiten zegt te begrijpen dat het verbod vanuit een veiligheidsperspectief gerechtvaardigd is, maar stelt dat het een obstakel vormt voor de vrije doorstroom van academisch talent. In het statement roept de EUA de Amerikaanse president op het decreet te herzien, zodat de vrije doorgang van mensen en kennis wordt gewaarborgd.

Foei Donald
Volgens Anja van Kessel, plaatsvervangend woordvoerder van de RU, zijn er op dit moment geen signalen bekend dat studenten of onderzoekers in Nijmegen door het decreet zijn getroffen. Het doel van het statement is volgens Van Kessel niet om Trump op andere gedachten te brengen, maar de RU wil als organisatie wel laten weten wat zij er van vindt en waar de universiteit voor staat.

Het komt niet vaak voor dat de RU zich uitspreekt tegen het beleid van andere landen. Wel heeft de universiteit  eerder een statement van de VSNU onderschreven over de spanningen die in het afgelopen jaar speelden in Turkije. De RU gaf toen aan bezorgd te zijn, omdat na de couppoging het gerucht ging dat in Nederland verblijvende Turkse studenten en onderzoekers, mogelijk terug naar Turkije zouden worden geroepen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen