Home NieuwsRadboud Universiteit RU vraagt aandacht voor welzijn studenten

RU vraagt aandacht voor welzijn studenten

door Redactie

Dat studenten het soms zwaar hebben, is eindelijk doorgedrongen tot de gangpaden van het bestuursgebouw. Hierom organiseert de Radboud Universiteit (RU) van 8 tot en met 12 oktober de Radboud Well-Being Week, waarin het studentenwelzijn onder de aandacht wordt gebracht.

Druk en stress tijdens studie
Uit de welzijnsenquête van de RU, waaraan 4000 studenten deelnamen, kwam vorig jaar een weinig rooskleurig beeld van het welzijn van studenten. Zo gaf bijna zes van de tien Nijmeegse studenten aan regelmatig last te hebben van stressklachten en vaak druk te ervaren tijdens de studie. Een kwart van de studenten gaf bovendien aan meer vrienden te willen. De zorgwekkende signalen worden ook erkend door de RU. Zo kondigde rector magnificus Han van Krieken tijdens de opening van het academisch jaar aan meer aandacht aan studentenwelzijn te gaan besteden. ‘We zijn er voor onze studenten, juist ook als ze het moeilijk hebben’, zei hij toen.

Tijdens de Week van het Welzijn kunnen studenten op verschillende manieren aan zichzelf werken en aanleren hoe ze anderen kunnen helpen. Zo staan medewerkers van Student Support klaar in een tent in het Erasmusgebouw om met studenten over hun problemen te praten. Ook worden er gedurende de hele week lezingen gehouden, onder meer door Van Krieken, psycholoog Ap Dijksterhuis en de voorzitter van het College van Bestuur, Daniël Wigboldus.

Cultuur om burn-outs bespreekbaar te maken
In theaterzaal C zal donderdag de voorstelling Time Out te zien zijn, een stuk waar de organisatie erg trots op is. In deze voorstelling worden zaken besproken als stress en burnoutsignalen en waarom het zo moeilijk is om hierover te praten. ‘Het is een dynamische voorstelling waarbij veel input van het publiek wordt gevraagd’, zegt Niels Hoek, bestuurslid van Cultuur op de Campus. Volgens Hoek is een theatervoorstelling een goede manier om het taboe dat rondom burnouts en stress bestaat, bespreekbaar te maken. ‘Studenten zien zo dat het bij anderen ook daadwerkelijk speelt. Cultuur kan mensen daarom met elkaar verbinden.’ Daarnaast ziet Hoek de theatervoorstelling ook als een goede afleiding van alle stress die mensen ervaren. Time Out was al op meerdere universiteiten in het land een groot succes. Hoek verwacht dat het succes doorzet in Nijmegen. ‘De voorstelling draagt naar mijn mening erg bij aan welzijn en het bespreekbaar maken van de problemen die hier rondom kunnen ontstaan.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen