Home NieuwsRadboud Universiteit Steeds minder persvrijheid in het hoger onderwijs

Steeds minder persvrijheid in het hoger onderwijs

door Irene Wilde

De onafhankelijke pers verdwijnt op steeds meer hogescholen en universiteiten, zo blijkt uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). In dit onderzoek werd de onafhankelijkheid van instellingsbladen getest en de resultaten zijn zorgwekkend.

In het onderzoek van het ISO is te zien dat het probleem het grootst is op hogescholen. De wat kleinere hogescholen hebben vaak helemaal geen instellingsblad en van de grotere hogescholen heeft slechts de helft een instellingsblad. Ook SP-kamerlid Frank Futselaar ziet dat onafhankelijke journalistiek op hogescholen steeds vaker geen prioriteit heeft. ‘Dat is zeer problematisch, want de democratie kan niet functioneren als studenten en personeel niet ge├»nformeerd worden.’

De universiteiten in Nederland doen het op het eerste oog een stuk beter. Alle universiteiten hebben namelijk een instellingsblad. Toch blijkt dat de universiteit vaak invloed heeft op deze bladen. Zo maken sommige bladen onderdeel uit van de communicatieafdeling van de universiteit en heeft het College van Bestuur vaak inspraak in de leden van de redactieraad van deze bladen.

Dat dit een probleem is, is duidelijk. Vrije en onafhankelijke pers is noodzakelijk voor het functioneren van een democratie. Dit geldt ook voor hogescholen en universiteiten. Het is belangrijk dat er naast de nieuwsberichten die de communicatieafdelingen van hogescholen en universiteiten publiceren, ook een kritisch geluid vanuit de studenten is. Het ISO doet daarom een oproep aan de minister van Onderwijs om dit nader te onderzoeken en actie te ondernemen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen