Home NieuwsRadboud Universiteit Stevenskerk toneel voor 95e Dies Natalis

Stevenskerk toneel voor 95e Dies Natalis

door Irene Wilde

Het winkelend publiek in de Burchtstraat en op de Grote Markt moest donderdag 18 oktober plaatsmaken voor een bijzondere stoet. De hoogleraren van de Radboud Universiteit (RU) liepen met zijn allen in toga en baret naar de Stevenskerk waar de academische viering voor de 95e Dies Natalis plaatsvond.

Inclusieve universiteitDies natalis1 450x
Terwijl de laatste klanken van het Radboudlied, gespeeld door de stadsorganist, nagalmen in de kerk begint rector magnificus Han van Krieken aan zijn welkomstwoord. Trots vertelt hij dat de RU de universiteit is met de meeste eerste-generatie-studenten, studenten die de eerste van hun familie zijn die een universitaire studie volgen. Toch is Van Krieken ook kritisch op de RU. Hij merkt namelijk dat er nog steeds veel buitenlandse studenten zijn, die het moeilijk vinden om aansluiting te vinden bij Nederlandse studiegenoten. ‘Onze universiteit zou een inclusieve universiteit moeten zijn, waar iedereen welkom is en iedereen zich thuis voelt.’

Silly clothes
Na dit welkomstwoord was het tijd voor de uitreiking van de eredoctoraten. Dit zijn doctoraten voor personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap. De eredoctoraten werden uitgereikt aan filosoof Daniel Dennett, historicus Mary Beard, schrijver Jeroen Brouwers en ecoloog Stephen Pacala. De vier kregen een bul uitgereikt en een kappa omgehangen, of zoals Beard het met een trotse lach noemde: ‘silly clothes‘. Alle ontvangers van een eredoctoraat kregen ruim de tijd om in een speech te vertellen over hun onderzoek. Pacala greep deze kans om een oproep te doen aan iedereen in de zaal dat de opwarming van de aarde serieus genomen moet worden. ‘Spendeer een klein beetje van je tijd en carrière aan het bedenken van een haalbare en betaalbare oplossing voor het klimaatprobleem.’

Drijvende krachtDies natalis2 450x
Tot slot werden de universiteitspenning en de studentonderscheidingen uitgereikt. De universiteitspenning ging dit jaar naar Dr. Elisabeth Pierson, onderwijs- en onderzoekmedewerker bij het Gemeenschappelijk Instrumentarium van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Zij kreeg deze penning voor haar bijzondere inzet voor studenten, buiten haar eigen onderzoek om. Zo hielp ze studenten met het gebruik van moeilijke apparatuur en richtte ze een website op met extra onderwijsmateriaal voor Biologie. Studenten noemen haar mede hierdoor de ‘drijvende kracht’ achter hun wetenschappelijke prestaties.

Lisette te Hennepe, masterstudent Communicatie en Beïnvloeding en Jessica Oudenampsen, masterstudent Geneeskunde, ontvingen de studentenonderscheiding. Te Hennepe ontving de studentonderscheiding in het bijzonder voor het oprichten van International Student Network Nijmegen (ISN), de eerste internationale studentenvereniging in Nijmegen. Oudenampsen ontving de studentenonderscheiding voor haar inzet voor de medische faculteit. Als assessor heeft ze ervoor gezorgd dat de verschillende medezeggenschapsorganen nu meer met elkaar communiceren en dat het welzijn van studenten onderwerp van gesprek is geworden. ‘Een dame waar we in de toekomst nog veel van gaan horen’, volgens opleidingsdirecteur Geneeskunde Marjolein van de Pol.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen