Meer geld naar het hoger onderwijs en een betere onderwijsstructuur. Daarvoor protesteerden vandaag zo’n 170 studenten op het Erasmusplein. Sprekers als SP-kamerlid Frank Futselaar, campusdichter Lev Avitan en AKKU-voorzitter Miranda van de Burgt schiepen een beeld van een uitgeknepen universiteit en een overheid die enkel bezuinigt.
Het protest, op touw gezet door studentenvakbond AKKU en actiegroep Change Perspective, dreigde letterlijk in het water te vallen toen er een enorme plensbui over Nijmegen trok. Gelukkig voor de organisatie klaarde de lucht net voor aanvang van het protest op, waardoor alle sprekers droog hun zegje konden doen.
Alarmbellen laten rinkelen
‘We protesteren om voor de zoveelste keer de alarmbellen te rinkelen dat de kwaliteit van het onderwijs op het spel staat’, vertelt AKKU-voorzitter Miranda van de Burgt. ‘We dragen de boodschap uit dat er te veel wordt bezuinigd op het onderwijs.’ Kiki Kolman, een van de leiders van Change Perspective, sluit zich hierbij aan. Tegelijkertijd voegt zij toe dat er ook moet worden gekeken naar het huidige onderwijssysteem. ‘Veel docenten zijn nu enorm veel tijd kwijt aan het aanvragen van geld voor onderzoek. Dat kost heel veel tijd, maar levert ook veel stress op bij docenten.’
Wat veel protestanten steekt is dat de overheid meerdere malen beloofd heeft geld te investeren in het hoger onderwijs, maar alleen maar lijkt te bezuinigen. Vanaf 2019 gaan er tientallen miljoenen euro’s minder naar het hoger onderwijs. Het publiek juicht enthousiast mee wanneer Van de Burgt de protestanten oproept zich te blijven verzetten. ‘Eigenlijk worden we weer genaaid’, zegt Teun van Loon, een van de toeschouwers bij de demonstratie. ‘Na de afschaffing van de basisbeurs hebben politici allerlei beloftes gedaan om te investeren in het hoger onderwijs, maar nu komt er toch weer minder geld voor studenten’.
Minder begeleiding
De sprekers waarschuwen voor de gevolgen op de universiteit. ‘Je ziet nu bijvoorbeeld bij de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica problemen ontstaan’, zegt Kolman, die de demonstratie grotendeels aan elkaar praatte. ‘Daar gaat een studieblok terug van acht naar zeven weken, waardoor studenten dus letterlijk iets minder leren.’ Ook wordt de tijd voor scriptiebegeleiding bij de Faculteit der Managementwetenschappen teruggebracht en komt er bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen steeds druk om meer onderzoek te doen, waardoor de onderwijstijd terugloopt. Volgens de demonstranten geven deze maatregelen aan dat de universiteit op haar tandvlees loopt, en er geen ruimte meer is voor nieuwe bezuinigingen. Er wordt dan ook veelvuldig “boe” geroepen wanneer de plannen besproken worden en gejuicht als het verzet aan het woord is.
Zesdejaars student Van Loon ziet de bezuinigingen ook in het eigen onderwijs. ‘Ik heb wel gemerkt dat de werkdruk bij docenten steeds groter wordt. Als je bijvoorbeeld ziet hoeveel tijd docenten hebben om iets na te kijken, dan merk je wel een verschil’, zegt Van Loon, die Human Geography studeert. ‘Docenten kunnen een essay maar op een bepaalde snelheid nakijken, en nu krijgen zij daar vanwege het efficiëntiedenken vaak niet de tijd voor.’
Verdere acties
Met een daverend applaus sluiten AKKU en Change Perspective de demonstratie af. Van de Burgt en Kolman zijn verheugd over de grote opkomst van studenten. ‘Hopelijk is dit een opmaat naar meer’, zegt Van de Burgt. Komende week is het WOinActie-week, waarbij onder andere lezingen worden gegeven op het Erasmusplein. Zo werd vanochtend een lezing gegeven over diversiteit op de universiteit. Deze acties zijn nog redelijk vriendelijk, maar de AKKU-voorzitter waarschuwt voor steeds ‘pittigere’ acties als het kabinet haar plannen doorzet. Op basis van de opkomst deze maandag lijkt de fractie in ieder geval een deel van de Nijmeegse studenten achter zich te hebben.