Home NieuwsRadboud Universiteit Toch rookpolitie op de campus

Toch rookpolitie op de campus

door Redactie

Vanaf 1 augustus 2020 wordt de Nijmeegse campus volledig rookvrij. De Radboud Universiteit (RU) zoekt hiervoor studenten die zich willen aanmelden als ‘terreincoaches’ om dit beleid te handhaven. Dit laatste is een opmerkelijk besluit omdat het College van Bestuur (CvB) een half jaar geleden nog aankondigde ‘zeker geen rookpolitie’  in te willen zetten.

Tekst: Djano Koerdenburg en Myrte Nowee

Afgelopen februari zette de RU haar eerste stappen in de richting van een rookvrije campus. Zo mochten rokers niet meer overal roken, maar enkel in daarvoor bestemde speciale rookruimtes. ‘We streven naar een gezonde campus en vinden roken daar niet bij horen’, verklaarde vicevoorzitter van het CvB, Wilma de Koning. Vanaf augustus 2020 wil de RU dat de campus volledig rookvrij is. Campus Detachering is daarom op zoek naar zogenoemde ‘terreincoaches‘ die rokers op de campus moeten verzoeken hun sigaret te doven. De regel komt voort uit de wens om studenten en medewerkers roken te ontmoedigen. De RU biedt daarom ook gratis cursussen aan om studenten en medewerkers te helpen om van het roken af te komen.

Controle op de campus
Het aanstellen van de terreincoaches is echter een opvallende maatregel aangezien De Koning, een half jaar geleden nog aangaf dat er ‘zeker geen rookpolitie op de campus komt’. Toch zal vanaf augustus 2020 een team van in totaal tien studenten in tweetallen de campus op rokers controleren. Het streven naar een volledig rookvrije campus komt een stuk sneller dan gedacht. Afgelopen februari gaf De Koning namelijk aan het zeker nog drie tot vijf jaar zou duren voordat de campus helemaal rookvrij is. Nu gebeurt dit al in augustus 2020. Dat komt door een wettelijke uitvoeringsbesluit van staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis dat afgelopen juni werd aangekondigd. 

Indruk studenten
Ondanks de vooruitstrevende plannen lijken studenten nog niet echt onder de indruk van het aankomende beleid. Twee studenten bij de ingang van het Gymnasion roken een peukje. ‘Ik zou me er niet te veel van aantrekken als iemand me op het roken aanspreekt, denk ik. Zo hier voor de ingang begrijp ik het wel, dan wil ik best ergens anders gaan staan, maar als ik op de stoep sta, zal ik mijn sigaret niet doven.’

Twee andere rokers bij de Universiteitsbibliotheek zijn wat meegaander in het nieuwe beleid. ‘Als iemand me erop zou aanspreken zou ik mijn sigaret zeker wel uitdoen ja.’ Na even doorvragen blijkt dat dit wel enkel het geval is wanneer de zogenoemde terreincoaches ook echt aanwezig zijn. ‘Ik denk eerlijk gezegd dat wanneer ik niemand zie, ik er wel snel even eentje zou opsteken.’

Het rookverbod op het terrein van het Radboud UMC gaat al op 1 januari 2020 in.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen