Home Artikelen Transgenderpoli rijmde volgens bisschoppen niet met katholicisme

Transgenderpoli rijmde volgens bisschoppen niet met katholicisme

door Jochem Bodewes

De Nederlandse bisschoppen stelden de afgelopen jaren steeds strengere eisen aan de katholiciteit van de raad van toezicht van de Radboud Universiteit (RU) en het Radboudumc. Volgens hen dreven de twee instanties te ver af van de katholieke leer. Nadat hun macht over de benoeming van bestuursleden werd ingeperkt, besloten de bisschoppen het predicaat ‘katholiek’ voor de universiteit en het ziekenhuis in te trekken.


‘De bisschoppen constateerden dat de criteria voor de katholiciteit van bestuursleden strakker moesten worden getrokken. Ze vonden het maar niks dat er een transgenderpolikliniek werd opgezet’, legt Wim van der Meeren, voorzitter van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU) – de raad van toezicht – uit. De transgenderpoli was de druppel voor de bisschoppen, nadat het ziekenhuis eerder bijvoorbeeld abortus, euthanasie en ivf mogelijk maakte.

Als er een ander, ‘katholieker’ beleid vanuit de SKU was gevoerd, zouden zulke ontwikkelingen in de ogen van de bisschoppen minder snel plaatsvinden en de ‘katholieke identiteit’ beter worden gewaarborgd, zo vertelt Van der Meeren. Om dit te bewerkstelligen, werd de Nederlandse Bisschoppenconferentie erg selectief in het benoemen van nieuwe bestuursleden van de SKU. Dit leidde ertoe dat er de laatste jaren geen opvolgers konden worden gevonden. ‘Ikzelf heb anderhalf jaar in de wachtkamer moeten zitten’, vertelt Van Der Meeren, die vorige week tot voorzitter werd benoemd. De bisschoppen achtten hem niet katholiek genoeg omdat zijn kinderen niet zijn gedoopt en hij niet wekelijks de kerk bezoekt.

Deze strenge benoemingseisen als reactie op het vermeende afvallen van het katholicisme liepen uit op een conflict tussen de SKU en de bisschoppen. De Ondermingskamer deed hier deze zomer uitspraak over: de bisschoppen verloren hun recht om bestuursleden te benoemen en statutenwijzigingen te keuren. Dit leidde ertoe dat de SKU in haar statuten vaststelde dat de bisschoppen voortaan nog maar een lid van de raad van toezicht mogen benoemen. ‘Daardoor vonden ze dat ze onvoldoende invloed konden uitoefenen’, legt Van der Meeren uit. De ‘katholiciteit’ kon zo niet worden bewaakt volgens de bisschoppen – waardoor ze eerder deze week het predicaat ‘katholiek’ van de SKU besloten in te trekken.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen