Een student van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wil niet langer gebruik maken van Turnitin om opdrachten in te leveren. Hij is het niet eens met de gebruiksovereenkomst van het programma, waaruit blijkt dat je de rechten van je document kwijtraakt zodra je het inlevert. Dat meldde Folia, journalistiek medium van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam, vorige week.
Ook de Radboud Universiteit (RU) gebruikt Turnitin om op plagiaat te controleren. Wanneer je je opdracht via Blackboard bij je docent inlevert, lever je het dus in bij Turnitin. Waar veel studenten zich echter niet bewust van zijn, is dat je daarmee een licentie afstaat. Dit betekent dat je het bedrijf achter Turnitin, Iparadigms, toestemming geeft om je werk te gebruiken voor allerlei doeleinden, zoals reclames en advertenties. Ondanks dat je zelf de auteur bent, heb je na het inleveren dus niks meer te zeggen over wat ermee gebeurt. Je raakt hiermee de controle over je eigen werk kwijt, vindt UvA-student Hans de Zwart.
Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU, erkent dat er een probleem is. ‘Dit is iets waar het hele onderwijs in Nederland mee te maken heeft, ook wij’, laat hij in een reactie weten. Gerritsen meldt daarbij dat de RU in gesprek is met Iparadigms om te kijken hoe het probleem opgelost kan worden. Of de RU ook nog verdergaat met Turnitin wanneer Blackboard verandert in Brightspace, is niet bekend.