Home NieuwsRadboud Universiteit Twee RU-onderzoekers winnen Spinozapremie

Twee RU-onderzoekers winnen Spinozapremie

door Redactie

Wilhelm Huck en Mihai Metea, onderzoekers aan de Radboud Universiteit, ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland.

Elk jaar krijgen vier onderzoekers in Nederland de Spinozapremie uitgereikt. Dit jaar zijn twee onderzoekers aan de RU de gelukkigen die deze prestigieuze prijs mogen ontvangen. Wilhelm Huck, hoogleraar Fysisch organische chemie, krijgt de premie vanwege zijn zoektocht naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe kan leven ontstaan uit dode chemie?’. Mihai Metea, hoogleraar Experimentele interne geneeskunde, doet onderzoek naar het immuunsysteem van het lichaam. Uit dit onderzoek blijkt dat het aangeboren immuunsysteem net als het natuurlijke immuunsysteem een geheugen heeft, een zogenoemd ‘getrainde immuniteit’. Deze ontdekking kan helpen om vaccins voor pasgeboren kinderen beter te ontwikkelen.

Huck en Metea ontvangen op 13 september officieel de Spinozapremie, die 2,5 miljoen euro bedraagt. Deze premie kunnen de twee RU-hoogleraren naar eigen inzicht besteden aan hun onderzoek. 

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen