Home Artikelen Tweede Kamer voor afschaffing, RU voorstander behoud BSA

Tweede Kamer voor afschaffing, RU voorstander behoud BSA

door Jochem Bodewes

Eergisteren werd een motie in de Tweede Kamer aangenomen die de regering opriep in gesprek te gaan met onderwijsinstellingen over een afschaffing van het bindend studieadvies (BSA). De Radboud Universiteit (RU) laat echter weten nog steeds voorstander van de regeling te zijn. Wat dit voor gevolgen voor de gesprekken met de regering heeft, is nog onbekend.


De RU ziet, in tegenstelling tot de Tweede Kamer, juist de voordelen in van het BSA, dat eerstejaarsstudenten verplicht om hun opleiding te verlaten als ze een minimaal aantal studiepunten niet halen. ‘Zowel voor student als universiteit is het belangrijk dat studenten niet blijven hangen in een studie die niet bij ze past’, verklaart Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU. Het is nog onduidelijk wat dit standpunt betekent voor de gesprekken met de regering. ‘Ik verwacht dat dit gesprek via de Vereniging van Nederlandse Universiteiten zal worden gevoerd’, aldus Gerritsen. ‘In deze gesprekken zullen wij wel onze punten over het voetlicht brengen.’ Ook de voorzitter van deze vereniging van universiteiten liet al weten voorstander te van het BSA te zijn. De motie biedt echter geen duidelijkheid in welke mate de regering dwingend tegenover onderwijsinstellingen kan optreden.

Ruim erboven of eronder

In de motie werd gesteld dat de huidige regeling studenten dwingt hun opleiding te verlaten terwijl ze die succesvol hadden kunnen halen. Aan de RU blijkt echter dat de studenten die geen positief BSA ontvangen, meestal ver onder het vereiste aantal studiepunten scoren: het grootste deel schiet twintig à dertig punten tekort. ‘De studenten die ruim onder de norm presteren maken grote kans om in een latere fase van hun studie alsnog uit te vallen of er heel lang over te doen’, legt Gerritsen uit. Door deze selectie al in het eerste jaar te hanteren wordt volgens hem gezorgd dat studenten op tijd op zoek kunnen naar een andere opleiding en niet teveel jaren verspillen. Daarnaast kunnen studenten die wegens persoonlijke omstandigheden hun BSA niet haalden, gebruikmaken van een zogenaamde hardheidsclausule waarmee hun advies wordt uitgesteld en hun studie kan worden vervolgd.

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van Groenlinks stipte in de door haar ingediende motie ook de belemmering van de persoonlijke ontwikkeling, zoals het doen van bestuurswerk, aan als argument tegen de huidige regeling. ‘Als je door bestuurswerk geen studiepunten haalt, is het de vraag of het verstandig is om dat bestuurswerk te doen. Je moet namelijk ook kunnen studeren: je bent student’, weerlegt Gerritsen. Een ander veelgehoord tegenargument is de prestatiedruk die het BSA oplevert. Uit een landelijk onderzoek van het RIVM in 2018 bleek inderdaad dat het een van de oorzaken van stress onder studenten vormt.

Het is nog onbekend wanneer de gesprekken over de afschaffing van het studieadvies in gang worden gezet en in hoeverre de regering de onderwijsinstellingen een niet-bindend studieadvies op kan leggen. Verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur, Wetenschap) liet wel via Twitter weten ‘snel’ met de motie aan de slag te gaan.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen