Home NieuwsRadboud Universiteit [Update] Activisten op de campus voor de Radboud apen

[Update] Activisten op de campus voor de Radboud apen

door Redactie

Vanmiddag om 15.00 uur zullen activisten van Stichting Animal Rights rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit (RU) een petitie aanbieden. De dierenorganisatie eist met 25 duizend handtekeningen de vrijlating van de laatste twee proefapen uit het proefdiercentrum van de RU.

Actie voor de apen
Sinds de jaren zeventig gebruikt de RU resusaapjes in neurologisch onderzoek. De apen worden hierbij getraind om mee te werken aan audiovisuele experimenten. Animal Rights voert al zes jaar actie tegen deze dierproeven. Robert Molenaar, directeur van Animal Rights, kreeg in 2010 een rondleiding in het Centraal Dieren Laboratorium (CDL) van de RU. Hij schrok van de omstandigheden waarin de apen leefden. Ze zaten in kleine kooien met elektroden in hun schedel. Ze werden uitgedroogd en kregen pas te drinken wanneer ze meewerkten aan de experimenten. Bovendien zagen de apen nooit enig daglicht. De campagnes van Animal Rights hadden resultaat; de universiteit heeft aangegeven in 2017 te stoppen met de dierproeven op apen. De RU heeft nog geen beslissing genomen over wat er moet worden gedaan met de twee resusapen. 

Afgemaakt of opvangcentrum
De vraag is nu echter wat er gaat gebeuren met de laatste twee resusapen in het CDL. Apen die niet meer nodig zijn voor het onderzoek worden volgens Animal Rights doorgaans afgemaakt. Dat willen de activisten voorkomen. Volgens Molenaar hebben de apen lang genoeg afgezien en wordt het hoog tijd dat de dieren een waardig pensioen krijgen in een opvangcentrum waar ze beter worden verzorgd, zoals Stichting AAP. 

De petitie zal om 3 uur ‘s middags bij het bestuursgebouw aan de Comeniuslaan worden overhandigd aan de rector magnificus Van Krieken. Hij zal daarbij zijn standpunt over dit onderwerp naar buiten brengen. Om de overhandiging kracht bij te zetten, zullen ongeveer twintig activisten van Animal Rights aanwezig zijn met spandoeken.

In december vorig jaar interviewde ANS de directeur van het CDL van de RU, Merel Ritskes-Hoitinga, over dierproeven en het belang hiervan voor de wetenschap. Voor het interview, klik hier.

Animal RightsUpdate: Dinsdag 15 november 2016, 16.15 uur
Zojuist is de petitie van Animal Rights overhandigd aan rector magnificus Han van Krieken. Bijna 27 duizend handtekeningen staan er onder de petitie. Tijdens de overhandiging sprak de rector van de RU met Robert Molenaar, directeur van Animal Rights. Hij vertelde aan Molenaar dat hij blij was om te zien dat de actievoerders hier aandacht aan besteden. Daarnaast kon hij melden dat de RU al de eerste contacten heeft gelegd met Stichting AAP om te kijken of de twee resusapen geschikt zijn voor een uitplaatsing naar een opvangcentrum van de stichting. Wel vertelde Van Krieken echter dat er in de toekomst wellicht weer apen zullen worden gebruikt voor bepaalde experimenten, maar dit zal gebeuren bij hoge uitzondering. Mocht dit plaatsvinden, dan zal Animal Rights daarvan op de hoogte worden gesteld. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen