De actiegroep Nijmegen Encampment is al enkele dagen aan het bivakkeren op het terrein achter het Huygensgebouw. In het tentenkamp, dat tot op heden door het College van Bestuur (CvB) wordt gedoogd, worden dagelijks activiteiten georganiseerd. Ook vinden er demonstraties plaats: op 15 mei werd de diesviering van de Radboud Universiteit (RU) onderbroken door demonstranten: ‘No celebrating on Nakba Day’.
Nijmegen Encampment stelt niet te willen vertrekken tot al hun eisen zijn ingewilligd. De actievoerders hekelen onder meer het feit dat de samenwerkingen van de RU met Technion Institute, Haifa University en het Weizmann Institute ‘onaangeroerd’ blijven. Ze vinden het voorlopige besluit van het CvB op 13 mei ‘slechts performatief’ en ‘half werk’. De groep kondigt aan het veld bezet te houden zolang alle samenwerkingen met deze Israëlische instellingen en relaties met bedrijven die ‘hiervan profiteren of bijdragen’ (aan de onderdrukking van Palestijnen, red.) niet worden beëindigd. Daarnaast eisen ze een veroordeling van de genocide in Gaza door het universiteitsbestuur en ‘actieve hulp’ aan Palestijnse studenten en medewerkers.
Nijmegen Encampment stelt dat het CvB consequent weigert te luisteren naar de academische gemeenschap. Zij heeft zich afgelopen maanden uitgesproken via petities, demonstraties en bezettingsacties. De groep stelt dat in plaats hiervan het CvB de afgelopen tijd enkel bezig is geweest ‘met een extreme repressie en criminalisering van de pro-Palestinabeweging’. Daarnaast veroordelen de actievoerders het gewelddadige optreden van de politie op 7 mei: ‘Het is ronduit beangstigend om te zien hoe het CvB, in samenwerking met de politie, van onze universiteit een onveilige plek maakt voor studenten die zich uitspreken tegen genocide en koloniale onderdrukking’.
‘Het is ronduit beangstigend om te zien hoe het CvB, in samenwerking met de politie, van onze universiteit een onveilige plek maakt voor studenten die zich uitspreken tegen genocide en koloniale onderdrukking’.
Het universiteitsbestuur zegt op 13 mei in gesprek te zijn geweest met de demonstranten over het tentenkamp. Hoewel het ‘niet de bedoeling is dat er overnacht wordt op de campus’, wordt er niet ingegrepen zolang wordt voldaan aan een aantal voorwaarden op het gebied van veiligheid, hygiëne, toegankelijkheid en continuering van onderwijs.
Dagelijks programma
De activisten staan inmiddels al vier dagen op het veldje achter het Huygensgebouw. Op de Instagrampagina van Nijmegen Encampment wordt dagelijks een programma gedeeld met verschillende activiteiten. Zo organiseert de groep lezingen en teach-ins, maar ook yogasessies en creatieve activiteiten zoals haken en het maken van spandoeken. Tot nu toe heeft er één demonstratie plaatsgevonden op 15 mei, waarbij actievoerders, onder toezicht van de campusbeveiliging, een ronde maakten over de universiteitscampus.

De demonstranten hielden zich op buiten de Aula, waar op dat moment de diesviering, de verjaardag van de universiteit, gehouden werd. De viering was nog maar vijf minuten bezig toen deze werd onderbroken. Een activist uit het publiek riep het aanwezige universiteitsbestuur nogmaals op om alle banden met Israël te verbreken. De diesviering viel samen met de jaarlijkse herinnering aan de Nakba, de massale vlucht en verdrijving van zo’n 700.000 Palestijnen tijdens de oprichting van de staat Israël in 1948. Volgens de actievoerders was deze viering op deze dag niet gepast, ook in het licht van de voortdurende genocide in Gaza. Op hun Instagrampagina schrijft Nijmegen Encampment: ‘No celebrating on Nakba Day, no celebration in genocide’.
De diesviering werd na ongeveer een half uur volledig stopgezet. Opvallend was dat de beveiliging zich, zoals Vox meldde, volledig afzijdig hield tijdens de demonstratie. Zij leken vooraf geïnstrueerd om de demonstranten niet fysiek aan te raken. Duidelijk is dat het universiteitsbestuur sinds 7 mei in ieder geval zeer bedacht is op het voorkomen van een nieuwe geweldsescalatie.