Home Artikelen Update Spinozagebouw: nieuwe buitentuin, bestemming gebouw nog onzeker

Update Spinozagebouw: nieuwe buitentuin, bestemming gebouw nog onzeker

door Delphine Broasca

Al een flinke tijd staan de graafmachines rondom het Spinozagebouw. Nu de gehele laagbouw van Spinoza is gesloopt, wordt gewerkt aan een terras en het buitenterrein. Wat er met het gebouw zelf zal gebeuren is nog niet bekend. 

Inmiddels is de sloop van het Spinozagebouw afgerond en staat het project in de fase van het opknappen van de buitentuin. ‘Vroeger bevond zich tussen de laag- en hoogbouw een mooie binnentuin’, vertelt Claudia Simons, hoofd Consultancy & Projects. Deze binnentuin is door de sloop een buitentuin geworden. ‘De komende maanden gaan we ervoor zorgen dat hier een pergola komt en een buitenterras, waar mensen lekker kunnen zitten’, zegt Simons. 

Uitstel afronding omliggend terrein

Daarnaast wordt het terrein rondom Spinoza weer netjes gemaakt. ‘Dit moet net zoals de rest van de campus een mooi stuk park worden’, aldus Simons. Ze had in eerste instantie gehoopt dat dit in april klaar zou zijn. ‘Helaas komt de levering van de stenen, waar paden van worden gemaakt, niet op tijd.’ De stenen zullen in de zomer worden geleverd, waarna het terrein kan worden afgerond. 

De toekomst van het gebouw

Of het Spinozagebouw zal worden gerenoveerd of helemaal gesloopt is nog niet bekend. ‘Op dit moment zijn we in overleg met de Faculteit der Letteren (FdL) en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR)’, zegt Simons. ‘Het idee is dat zij naar die locatie zullen verhuizen.’ Naar verwachting zal dat zeker enkele jaren duren. In de tussentijd wordt uitgeschreven wat nodig is voor de faculteiten, een ontwerp gemaakt en tot slot zal er worden gebouwd. ‘Voor het maken van plannen zijn we ook in overleg met studenten van de FdL en FFTR’, vertelt Simons. Op die manier wil het hoofd ervoor zorgen dat de behoeften van studenten worden meegenomen in de plannen. 

1 Reactie

Bas Vossen 15 maart 2024 - 23:05

Toch wel jammer dat zo’n iconisch typisch op Amerikaanse leest geschoeide jaren zestig gebouw, waaraan ik veel herinneringen bewaar (mijn vader werkte er) nu moet verdwijnen om plaats te maken voor onpersoonlijke design-nieuwbouw. Alles van waarde is weerloos, om met Lucebert te spreken. Wordt het Erasmusgebouw het volgende slachtoffer van deze grondstoffen verspilling? Ik denk dat men beter goedkope huizen dan dure universiteitsgebouwen kan neerzetten met de huidige situatie in het land. Groeten aan alle Ans en Akku mensen.

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen