Home Artikelen V.O.S. trekt zich terug uit verkiezing studentenraad

V.O.S. trekt zich terug uit verkiezing studentenraad

door Naomi Habashy

Studentenpartij Verenigd Onder Studentbelang (V.O.S.) heeft besloten toch niet dit jaar al mee te doen aan de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad (USR). Het blijkt namelijk niet haalbaar om met de zogenaamde koepelleden mee te doen aan de verkiezing. Dat liet de partij in maandagavond een instagrampost weten.

V.O.S. heeft zich teruggetrokken uit de race. De reden hiervoor was de onhoudbaarheid van de vorm waarin ze wilde meedingen naar zetels. Het idee was om de studenten op de lijst die niet zouden worden verkozen, nog steeds een van de koepelzetels in de USR te laten bekleden. V.O.S. komt namelijk voort uit de koepelverenigingen, die de belangen van onder andere sport- en gezelligheidsverenigingen behartigen. Deze verenigingen maken sowieso aanspraak op de zogenaamde geborgde koepelzetels in de studentenraad. De constructie waarin de koepelverenigingen aanspraak willen maken op zowel verkozen als onverkozen zetels is echter niet meer houdbaar, schrijft V.O.S. op Instagram. In de tussentijd zijn er namelijk al twee andere nieuwe partijen die meedingen om de USR-zetels.

De reden dat V.O.S. dit jaar namelijk via de democratische weg zetels wilde verkrijgen, was dat AKKUraatd de enige verkiesbare partij was en bovendien moeite had met het opstellen van een kandidatenlijst. Aangezien er inmiddels meer partijen zijn die zich verkiesbaar stellen en AKKUraatd een lijst heeft aangeleverd, was V.O.S. niet meer nodig om de verkozen zetels te bekleden.  

Juridisch omstreden

Noah Vetter, fractievoorzitter van AKKUraatd, laat weten het terugtrekken van V.O.S. te betreuren: ‘Het is het mooiste als er een florerende democratie kan bestaan met veel partijen waar studenten uit kunnen kiezen’. Wel merkt hij op dat de constructie met geborgde zetels in de studentenraad, bovenop die waarin V.O.S. deze verkiezing had willen opereren, al juridisch omstreden was. ‘We zijn altijd al tegen het idee van geborgde zetels geweest, het is immers in strijd is met de Wet op Hoger Onderwijs’.

V.O.S. was vandaag nog niet beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen