Studenten van de Radboud Universiteit kunnen tussen 20 en 26 mei stemmen voor een nieuwe Universitaire Studentenraad (USR). Omdat de USR de belangen van studenten binnen de universiteit vertegenwoordigt, is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen. In de huidige turbulente tijden, waarin spanningen hoog oplopen, is er genoeg ruimte voor discussie. ANS nodigde de lijsttrekkers van de vier partijen uit om vijf relevante onderwerpen te bespreken.
De vier partijen worden vertegenwoordigd door hun lijsttrekkers: Lize van der Gulden (Green+), Noortje Smeenk (AKKU), Lóa Driessen (V.O.S.) en Omar Qaterge (ISEC). Zij debatteren over vijf stellingen over academische samenwerking, bezuinigingen, het functioneren van het College van Bestuur (CvB), studiereizen en internationale studenten.
Debat 1: Het (voorlopige) besluit van het College van Bestuur (CvB) om de banden met Israëlische universiteiten te verbreken, is op dit moment het juiste besluit.
Smeenk (AKKU): Dit is duidelijk too little, too late. De universiteit heeft er met hun vertragingstactieken 18 maanden over gedaan om te achterhalen wat we al lang wisten. Als je eenmaal ziet dat mensenrechten worden geschonden, zou het niet lang moeten duren om de banden met Israël te verbreken. Als academische instelling heeft het CvB ook een belangrijke politieke verantwoordelijkheid, waar ze rekening mee hadden moeten houden. In plaats daarvan heeft de universiteit ervoor gekozen de democratische stem van veel studenten die zich tegen deze banden hebben verzet, te negeren. Ja, sommige banden worden verbroken, maar andere blijven bestaan. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat een universiteit zich uitspreekt tegen mensenrechtenschendingen.

Van der Gulden (Green+): De beslissing om de banden te verbreken is een stap in de goede richting, maar nog niet genoeg. Er zijn nog steeds banden met andere universiteiten in Israël, en er zijn nog steeds banden met bedrijven waarvan wij vinden dat ze moeten worden verbroken. Dit had ook veel eerder moeten gebeuren. In tegenstelling tot AKKU vind ik het een juiste beslissing om een onderzoekscommissie in te stellen, maar daar waren ze veel te laat mee. Het CvB kan niet apolitiek zijn en heeft de verantwoordelijkheid om zijn politieke mening te baseren op onderzoek. De protesten waren een duidelijk signaal dat er dringend onderzoek naar deze banden moest worden verricht.
Driessen (V.O.S.): In alle gevallen hebben we geluisterd naar het advies van de onafhankelijke commissie die is ingesteld. We hebben geluisterd naar de experts die hier objectief onderzoek naar hebben gedaan. We vonden wel dat het lang duurde en we hadden het advies van de commissie graag eerder willen zien.

Foto: Ramon Tjan
Qaterge (ISEC): Onze partij noemt hun reactie lafhartigheid in de vorm van overleg. Toen hun eigen experts adviseerden de banden met Israëlische instellingen te verbreken, hebben ze de uiteindelijke beslissing vertraagd en de dialoog met studenten stopgezet, wat een problematisch patroon is van het CvB.
Debat 2: Gezien de bezuinigingen moeten alle uitgaven van de Radboud Universiteit evenredig worden verlaagd.
Qaterge (ISEC): Equality is geen equity. Alles evenredig verlagen zou de meest simplistische manier zijn om een complex probleem op te lossen. De uitgaven van de RU zouden kunnen worden verlaagd. Bijvoorbeeld een aantal kunstprojecten die veel geld zouden hebben gekost, zo’n €100.000. Dit geld kan, met de huidige begroting, op verschillende manieren worden besteed, bijvoorbeeld door meer maatschappelijk werkers aan te stellen en studentenpsychologen beter toegankelijk te maken.
Driessen (V.O.S.): Niemand is blij met bezuinigingen. Maar op sommige zaken kan meer worden bezuinigd dan op andere. We moeten ervoor zorgen dat deze beslissingen financieel houdbaar zijn en dat er duidelijk en open over wordt gecommuniceerd. We willen open communiceren, en we willen echt input leveren en tegelijkertijd samenwerken om te kijken wat de beste oplossing is. Over welke gebieden er als eerste bezuinigd moeten worden: daar zou ik de begroting voor moeten zien.
Smeenk (AKKU): We moeten proberen weerstand te bieden tegen de bezuinigingen. We hebben met de afschaffing van de langstudeerboete laten zien dat verzet zeer succesvol kan zijn, als we gezamenlijk onze stem laten horen. Als bezuinigingen echter onvermijdelijk zijn, dan moeten de bezuinigingen op diverse uitgaven van de universiteit natuurlijk op een democratische manier tot stand komen. Er zijn programma’s, zoals de Honours Academy, die waardevol zijn, maar slechts een deel van de studenten ten goede komen. Ik vind dat juist de kwaliteit van het basisonderwijs prioriteit moet krijgen in de begroting.
Van der Gulden (Green+): Hierin zijn we het eens met de AKKU dat het basisonderwijs, dat essentieel is voor jou als student, centraal moet staan, evenals duurzame projecten. We willen niet op projecten op het gebied van duurzaamheid en op gerelateerd onderzoek bezuinigen. Dit is omdat we van mening zijn dat, hoewel deze bezuinigingen hopelijk tijdelijk zijn, we het onderzoek naar duurzaamheid voor de hele toekomst nodig hebben.

Driessen (V.O.S.): Terwijl de andere partijen beweren dat extra programma’s misschien minder financiering zouden moeten krijgen, zijn wij het daar niet mee eens. Actief student zijn draagt echt bij aan je tijd hier aan de Radboud Universiteit. Het voegt echt waarde toe en ik denk dat het je leert hoe je je zowel op persoonlijk als op professioneel vlak kunt ontwikkelen.
Debat 3: Het CvB zou moeten aftreden vanwege de manier waarop zij de recente protesten hebben aangepakt.
Smeenk (AKKU): Op 7 mei vond er buitensporig politiegeweld plaats op de campus. Het CvB toont geen enkele erkenning of veroordeling van dit politiegeweld, dat eerlijk gezegd een groot gevaar vormt voor het demonstratierecht, dat al een tijdje onder druk staat op onze campus. En aangezien het CvB niet in staat is een veilige campus te bieden, zouden ze moeten aftreden.
Van der Gulden (Green+): Wij zijn het eens dat het CvB moet aftreden, maar om veel meer redenen. Namelijk het niet luisteren naar de USR, het gebrek aan transparantie, en dan nog hun reactie op het politiegeweld. De afgelopen weken en maanden hebben ze laten zien dat ze niet in staat zijn de rust op de campus te bewaren en studenten en de medezeggenschapsraad bij hun beleid te betrekken. Daarom vinden wij dat ze moeten aftreden.
Qaterge (ISEC): Je ziet de betrokkenheid van de studenten bij het democratische systeem van de universiteit. Ik denk dat dit een weerspiegeling is van het vertrouwen dat de studenten hebben om gehoord te worden door het bestuur. Sommige studenten vinden het echter zinloos om zich te bemoeien met de besluitvorming van de RU, omdat het lijkt alsof het bestuur niet echt naar iemand luistert. Wij vinden dat het bestuur moet aftreden.
Driessen (V.O.S.): Natuurlijk is het triest om te zien dat er een onveilige situatie op de campus is ontstaan. Wij vinden het heel belangrijk dat iedereen zich hier veilig voelt. Wat betreft het vertrouwen in het CvB, dat is iets waar onze eigen fractieleden zelf over moeten beslissen. Ik heb nog niet met het CvB samengewerkt, dus ik kan er nog geen oordeel over vellen. Daar is de USR ook voor, om het bestuur scherp te houden. Ik denk dat dat de schoonheid van de USR is en dat is de hele reden waarom we er zijn, om ervoor te zorgen dat ze hun werk niet verknallen.
Smeenk (AKKU): Oké, dus je zegt dat je fractieleden individueel over deze zaken moeten beslissen? Betekent dat dat jullie hier geen eensgezinde mening over hebben en hoeveel is een verkiezingsprogramma dan waard, als mensen zelf beslissen?
Driessen (V.O.S.): Nou, V.O.S. is er voor de actieve studenten. We hebben tien specifieke punten waar we voor staan, maar we staan niet specifiek achter deze stelling.
Debat 4: Studiereizen die per vliegtuig reizen, zouden geen financiering van de Radboud Universiteit meer moeten krijgen.
Driessen (V.O.S.): We hebben al met Green+ samengewerkt aan de Radboud Green certificate. We proberen deze Radboud Green certificate ook uit te breiden naar andere verenigingen. We proberen duurzaam reizen te stimuleren door subsidies voor treinreizen te geven. En voor bewust reizen in het algemeen. Natuurlijk krijgen ze geen subsidie als ze met het vliegtuig reizen. Ik zeg niet dat ik het eens ben met de stelling, maar ik zeg ook niet dat ik het er oneens mee ben.
Van der Gulden (Green+): Wat is uw mening? Deze onduidelijkheid maakt het moeilijk discussiëren. Ik denk dat iedereen van mij verwacht dat ik ja zeg, maar ons punt ligt iets genuanceerder. Wat is de definitie van studiereizen? Wij vinden wel dat er in sommige gevallen uitzonderingen gemaakt moeten worden waar vliegreizen gefinancierd zouden moeten worden. Bijvoorbeeld belangrijk onderzoek dat in het buitenland wordt gedaan en waar je gewoon niet duurzaam naartoe kunt. Of voor mensen met een beperking die zo lang niet met de trein kunnen reizen.
We waarderen onze medewerking aan het Radboud Green certificate enorm, maar ik wil benadrukken dat Green+ altijd degene is die binnen de raad duurzame maatregelen bedenkt. We waarderen de steun enorm, maar wij zijn in dit geval de initiatiefnemers.
Driessen (V.O.S.): V.O.S. is een partij gericht op samenwerking. We zijn er trots op dat we echt willen samenwerken en mee willen denken. Bijvoorbeeld bij het Radboud Green Certificate: mijn voorganger heeft dat zelf bedacht en nam daarop het initiatief. Wij vinden het erg belangrijk om hieraan met verschillende partijen samen te kunnen werken.
Debat 5: De Radboud Universiteit moet het aantal inkomende internationale studenten beperken.
Qaterge (ISEC): Dit is achteruitgang. De Radboud Universiteit heeft al het laagste aantal internationale studenten en het minimum aantal Engelstalige bachelorstudenten. En het idee dat we overspoeld worden, is een vals verhaal. Studenten uitsluiten op basis van culturele, nationale of financiële achtergrond kan nooit een criterium voor uitsluiting zijn. In plaats van studenten te beperken die onze campus verrijken, moeten we investeren in robuuste ondersteuning. We moeten het international office herstellen, de huisvesting verbeteren en fondsen en beurzen financieren. De oplossing is ondersteuning en inclusie, niet uitsluiting.

Smeenk (AKKU): Universiteiten zouden niet actief internationale studenten moeten werven als ze geen huisvesting voor deze mensen kunnen bieden. Huisvesting is een groot probleem: veel internationals beginnen hun studie zonder een kamer te hebben, wat hartverscheurend en oneerlijk is. Internationals zouden zich niet alleen thuis moeten voelen, ze zouden een thuis moeten hebben. Universiteiten hadden vroeger een kamergarantie, maar die is afgeschaft. Wij vinden dat ze die in een verbeterde vorm opnieuw moeten invoeren.
Van der Gulden (Green+): Ik heb nog een reden waarom we internationals nodig hebben. We hebben veertien universiteiten in Nederland, allemaal met zoveel verschillende studies. Al die kleine studies zouden niet kunnen bestaan als er alleen Nederlandse studenten zouden instromen. Elke studie heeft een bepaald basisaantal studenten nodig om te overleven. Dus de internationale studenten maken de brede waaier aan opties die Nederlandse studenten hebben mogelijk.
Elke Radboud-student kan stemmen van 20 tot en met 26 mei. De uitslag van de verkiezing wordt op 28 mei bekendgemaakt in het Cultuurcafé.
Meer informatie over hoe de studentenverkiezing werkt, vind je in het vorige artikel.
Dit artikel is een Nederlandse vertaling van een Engels artikel.