Home NieuwsRadboud Universiteit Vroeger in de collegebanken

Vroeger in de collegebanken

door Vincent Veerbeek

Iedere Nijmeegse student heeft het wel eens benauwd gekregen in de overvolle Heyendaal-shuttle, of is meegesleurd in een van de vele fietsstromen die elke ochtend over de campus spoelen. Om soortgelijke taferelen in de toekomst te voorkomen, wil de Radboud Universiteit (RU) haar ochtendcolleges een kwartier vervroegen.

In de ochtend zorgen niet alleen studenten van de RU voor de nodige drukte rondom de campus. De colleges op de HAN beginnen namelijk ook om kwart voor negen. Dit zorgt ervoor dat de fietspaden op de campus overvol raken, de bussen stampvol zitten en ook de treinen haast letterlijk uitpuilen. In een projectgroep, waar onder andere instellingen op de campus en openbaar vervoerders mochten meedenken, werd een aanbeveling gedaan om de ochtendspits te verminderen. De RU moet volgens de aanbeveling een kwartiertje eerder starten, terwijl de hogeschool haar colleges vijftien minuten mag uitstellen. Daarmee zou de ochtendspits op de campus moeten afnemen.

Het project onderzocht onder andere hoe studenten naar hun opleiding reizen. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de RU-studenten de fiets neemt, terwijl twee op de drie HAN’ers zich verplaatst met het openbaar vervoer. Via een analyse van deze gegevens en het tijdstip van reizen kwamen de betrokkenen tot de conclusie dat HAN-studenten vooral later in de spits het makkelijkste kunnen reizen. Aangezien het leeuwendeel van hen met de trein komt is het gunstig om de colleges een kwartiertje later te laten beginnen, concludeert de projectgroep. Om de ochtendspits verder te verdelen zouden Radboudstudenten vijftien minuten eerder uit bed moeten. De plannen moeten nog wel worden goedgekeurd door het College van Bestuur, en ook de medezeggenschap mag haar zegje doen. Daarnaast moet ook de HAN akkoord gaan met de voorgestelde wijzigingen. De projectgroep streeft ernaar om de wijzigingen door te voeren in 2018. Tot die tijd mogen RU-studenten ‘s ochtends dat kwartiertje extra koesteren.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen