Home NieuwsRadboud Universiteit Wat betekent Brexit eigenlijk voor de RU?

Wat betekent Brexit eigenlijk voor de RU?

door Redactie

Brexit raakt niet alleen universiteiten in Groot-Brittannië, maar ook in Europa. In vier vragen geeft ANS antwoord op de vraag wat Brexit eigenlijk betekent voor de Radboud Universiteit (RU).

Hoe staat het met Brexit?
Officieël staat Brexit op 29 maart op de planning. Dit zou de dag zijn dat Groot-Brittannië officieel de Europese Unie (EU) gaat verlaten, maar het is de vraag of dit gaat lukken. Het Britse parlement stemde gisteren een deal weg die leden van de Europese Commissie en het Britse kabinet hadden gesloten. Vanavond wordt in het Britse parlement gestemd of het land zonder deal de EU verlaat, maar ook daarvoor lijkt in het parlement geen meerderheid te zijn. Wat er daarna gaat gebeuren, is nog een groot vraagstuk. Meerdere scenario’s zijn mogelijk: Groot-Brittannië kan toch zonder deal de EU verlaten, er wordt alsnog een deal gesloten of het land blijft juist in de EU.

Welke banden heeft de RU met Groot-Brittannië?
De RU heeft zeker banden met Groot-Brittannië, maar die zijn niet zo sterk als bij veel andere universiteiten. Volgens officiële cijfers van de RU werken er op het moment 25 Britse docenten met een reguliere aanstelling aan de RU en studeren er momenteel 117 Britse studenten in Nijmegen, waarvan 82 uitwisselingsstudent. 115 Radboudstudenten nemen op dit moment deel aan een uitwisseling aan een Britse universiteit. Op het gebied van onderwijs werkt de RU met 43 Britse universiteiten samen. Wat betreft onderzoek is het aantal niet bekend. Tot slot werkt de universiteit in The Guild, een wetenschapscollectief van zeventien Europese universiteiten, met drie Britse universiteiten samen.

Wat zijn de gevolgen voor de RU?
Een speciale commissie op de RU is druk bezig om de gevolgen van Brexit in kaart te brengen. In de praktijk is het lastig om al vooruit te plannen, omdat nog niet duidelijk is hoe de Brexit eruit komt te zien. Wel zijn meerdere risicogebieden vastgesteld. Zo kunnen de onderzoeks- en onderwijsverbanden met Britse universiteiten in gevaar komen, waarbij deze in het uiterste geval moeten worden opgeheven. Ook kunnen Britse studenten in het geval van een no-deal-Brexit hier mogelijk niet langer zonder visum studeren, of kunnen Nederlandse studenten niet meer zomaar naar Groot-Brittannië op uitwisseling. Verder denkt de RU onder meer dat inkoop van producten duurder kan worden en dat data onder andere privacywetten bewaard moet worden.

Welke maatregelen worden genomen om de gevolgen van Brexit tegen te gaan?
Alles hangt af van de uitkomst van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. De RU zegt pas te kunnen handelen nadat dit duidelijk is. ‘Net als miljoenen Britten en Europeanen willen we heel graag weten wat er wordt afgesproken’, vertelt RU-woordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Pas als we de politieke besluitvorming weten, kunnen we daarnaar handelen.’ 

Landelijk zijn al wel meerdere maatregelen genomen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft Britse studenten die op dit moment in Nederland studeren, verzekerd dat zij het lage collegegeld blijven betalen. Nieuwe studenten zullen echter het veel hogere instellingstarief moeten betalen. Ook hanteert de overheid het beleid dat Britten die legaal in Nederland zijn sowieso nog 15 maanden mogen blijven in het geval dat er geen deal wordt gesloten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen