Home Artikelen Radboudumc biedt volwassenen nu ook transgenderzorg

Radboudumc biedt volwassenen nu ook transgenderzorg

Vandaag is het Radboudumc gestart met transgenderzorg voor volwassenen. Het ziekenhuis zal transgenders door het hele geslachtsveranderingstraject begeleiden en ondersteunen.


Het Radboudumc startte vorig jaar al met de behandeling va transgenderkinderen in het Amalia Kinderziekenhuis. Nu kunnen ook volwassenen die last hebben van genderdysforie, het gevoel van onbehagen over het geslacht waarin je bent geboren, er terecht. Het ziekenhuis biedt psychologische begeleiding, hormonale behandelingen en alle chirurgische ingrepen die transgenders nodig hebben. Hier was grote vraag naar: de wachttijd voor zorg in de bestaande Nederlandse centra voor genderdysforie in Amsterdam en Groningen liepen de afgelopen jaren snel op. ‘Daar zijn er wachtlijsten van anderhalf tot twee jaar’, vertelt Margie Alders, woordvoerder van het Radboudumc. ‘Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport vroeg ons daarom bij te springen.’

Daarop besloot men ook in Nijmegen een faciliteit voor transgenderzorg voor volwassenen op te zetten. Naar verwachting kunnen hier elk jaar tweehonderd transgenders worden behandeld, waarvan de eerste afkomstig zijn van de wachtlijsten in Amsterdam en Groningen. ‘Die overname wordt goed overlegd met cliënten zelf’, aldus Alders. Niet voor iedereen weegt de reistijd die een traject in het Nijmeegse ziekenhuis vergt immers op tegen een snellere behandeling, zo stelt de persvoorlichter. Vanaf 2022 hoopt het ziekenhuis naast de cliënten van de wachtlijst zorg te kunnen bieden aan transgenders die direct worden doorverwezen vanaf hun huisarts of hun medisch specialist.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen