Home Nieuws Reactie RU op FTR-studenten: onderzoeksuitkomst wordt niet publiek

Reactie RU op FTR-studenten: onderzoeksuitkomst wordt niet publiek

door Redactie

In een ingezonden brief vroegen twee studenten gisteren om de openbaring van het onderzoek naar sociale veiligheid binnen hun Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FTR). Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, reageert hier namens het college van bestuur op in een schriftelijke verklaring. Hij stelt dat het onderzoeksrapport in het vermeende belang van de betrokkenen vertrouwelijk blijft.


Het college van bestuur heeft het bericht dat de twee studenten naar ANS hebben gestuurd gezien. De studenten willen bijdragen aan de sociale veiligheid op de faculteit. Dat wil het college van bestuur ook. Het college heeft waardering voor de betrokkenheid en ziet daarin aanleiding beiden uit te nodigen voor een gesprek.

Sociale veiligheid heeft bij het college vanaf het begin voorop gestaan. Dat was de reden om op basis van alleen ‘signalen’ deze zomer onafhankelijk extern onderzoek in te stellen, ondanks dat er geen klacht was ingediend. Dat heeft geleid tot maatregelen, de aankondiging van het onderzoek en het bericht van woensdag 16 september.

‘Als het onderzoek publiek wordt, is het de vraag of iemand een volgende keer wil meewerken.’

Het is heel begrijpelijk dat studenten en medewerkers willen weten wat er precies aan de hand was. Het externe onafhankelijke onderzoek waartoe het college opdracht gaf was echter vertrouwelijk. Dat is belangrijk om alle betrokkenen vrijuit te kunnen laten spreken. Als dat publiek wordt, is het de vraag of iemand een volgende keer aan een dergelijk onderzoek wil meewerken.

Uit de bevindingen van het onderzoek blijkt bovendien dat de betrokkenen anoniem wensen te blijven. Dat heeft als consequentie dat het college van bestuur niets kan en wil zeggen over de aard van de feiten. Wel zal een uitgebreide dialoog worden georganiseerd binnen de faculteit tussen medewerkers en studenten. Deze zal gaan over omgangsvormen, sociale veiligheid en over wanneer grenzen van sociale veiligheid overschreden worden. Daarbij kunnen alle onderwerpen aan bod komen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen