Home Artikelen Rente op studieschuld stijgt waarschijnlijk 0,4 procent

Rente op studieschuld stijgt waarschijnlijk 0,4 procent

door Sophia van Engelshoven

Volgens berekeningen van het Financieele Dagblad (FD) zal de rente op de studieschuld met 0,4 procent stijgen. Dit is een lager percentage dan de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) had verwacht. Toch zal de vakbond morgen een petitie aan de Eerste Kamer overhandigen tegen de renteverhoging.

Vorige week donderdag publiceerde het FD een artikel met de berekening van de rente op de studieschuld. Deze berekening is gemaakt op basis van de huidige inflatie. ‘De rente is jarenlang 0 procent geweest. Studenten werden destijds aangemoedigd om te gaan lenen vanwege deze gunstige leenvoorwaarden’, zegt Joram van Velzen, voorzitter van de LSVb. ‘De kosten in Nederland gaan al om hoog en nu wil de overheid ook de rente op de schulden verhogen. Dat betekent dat mensen honderden tot duizenden euro’s boven op hun schuld gaan krijgen.’ Volgens de berekeningen van het FD zal de rente met 0,4 procent stijgen. ‘Het percentage is nog niet vastgesteld door de minister, dat verwachten we in november’, aldus Van Velzen.

Eerder liet de LSVb weten te verwachten dat de rente met 1,5 tot 2 procent zou stijgen. Hoewel het berekende percentage lager is, wil de LSVb dat de rente 0 procent blijft. De vakbond startte eind augustus samen met FNV Young & United een petitie tegen de renteverhoging. Deze petitie was na vier weken honderdduizend keer ondertekend. Morgen wordt de petitie overhandigd in Den Haag aan leden van de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Eerste Kamer. ‘Zo willen we kamerleden oproepen om voor de motie van Niko Koffeman van Partij van de Dieren te stemmen’, aldus Van Velzen. ‘In deze motie wordt de regering verzocht om de rente op de huidige stand te bevriezen.’ Dat betekent dat de rente op 0 procent zou blijven staan.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen