Afgelopen week vond de Roze Week plaats op de Radboud Universiteit en HAN. Deze week werd georganiseerd door Dito, de vereniging voor jonge LHBT+’ers in Nijmegen. Volgens Dito verliep de week goed, maar is deze nog steeds noodzakelijk.
‘De week is echt heel soepel verlopen’, vertelt commissielid Anna (22, Natuur- en Sterrenkunde). De week liep van 14 mei tot 26 mei en er werden verschillende activiteiten georganiseerd gericht op onder andere kunst en educatie. ‘We zijn al in september en oktober begonnen met de organisatie, dus nu was het vooral een kwestie van op tijd bij de activiteiten zijn. Het contact met de universiteit verliep goed en we hebben veel positieve reacties gehad.’ Zo kwamen er een groot aantal nieuwe mensen op de activiteiten af, aangetrokken door de vele posters en vlaggetjes die verspreid hangen over de campus.
Toch blijft de Roze Week nodig om acceptatie van de LHBT+ gemeenschap te vergroten, aldus de organisatie. Zo heeft Dito een aantal negatieve reacties ontvangen. ‘We hadden aan het begin van de week een Roze Dienst in de studentenkerk, waarin de normale kerkgangers en mensen van Dito zich mengden. Dit verliep in het moment erg goed, maar achteraf kregen we op Twitter wel een paar negatieve reacties. Dat is jammer’, vertelt Anna. Een andere minder positieve reactie kwam van het ROC Nijmegen. ‘We hebben geprobeerd om ook daar activiteiten te organiseren voor de Roze Week, maar daar voelden ze zich nog niet klaar voor. Ze hebben ook pas vorig jaar voor het eerst Coming Out Day gevierd bijvoorbeeld.’
Everyday Pride
De Roze Week stond volledig in het teken van het vieren van en bewustwording vergroten over mensen in de LHBT+ gemeenschap. De week wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd in Nijmegen en bevordert diversiteit op de campus. De RU en de HAN werken hiervoor samen met Dito. Het thema van dit jaar was everyday pride. Al heel de week kleurt de campus in alle kleuren van de regenboog door de vlaggen die zijn opgehangen.

Een aantal activiteiten die al plaats hebben gevonden, zijn screenings van LHBT+ films, een skateworkshop van Rollende Mina’s en een schilderactiviteit. Sommige activiteiten zijn meer gericht op het vieren van LHBT+ mensen en hun identiteit, terwijl andere activiteiten zich meer focussen op het vergroten van bewustwording rondom kwesties zoals sekspositiviteit of homo- en transfobie.
Vandaag, 26 mei, wordt de week afgesloten met Queer Tedtalks, een Rainbow Collective festival en een feest in danscafé Marcus Antonius.