Home Nieuws RU geeft groen licht voor anti-fraudesoftware bij tentamens

RU geeft groen licht voor anti-fraudesoftware bij tentamens

door Jochem Bodewes

De Radboud Universiteit (RU) staat tot het einde van dit collegejaar online proctoring als surveillancesysteem bij tentamens toe. De antifraudesoftware zal alleen voor tentamens worden ingezet als dat noodzakelijk is en andere toetsvormen niet mogelijk zijn. Studenten die deelname wegens privacybezwaren weigeren, verspillen geen tentamenkansen.


Het besluit geeft opleidingen toestemming om studenten tijdens tentamens online in de gaten te houden. Alle activiteit op de laptop, van webverkeer tot webcam, wordt bij online proctoring opgenomen. Hiermee moet fraude worden voorkomen. Er is veel kritiek geweest op dit soort programma’s, omdat ze een inbreuk op de privacy van studenten zouden zijn. Tijdens de pilot die afgelopen maand werd gedraaid, bleken er echter geen juridische problemen te zijn. ‘Online proctoring is conform de richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens mogelijk’, licht Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU, toe.

Laatste redmiddel

Ondanks dat online proctoring dus geen privacyrechten van studenten schendt, ziet de RU het alleen als laatste redmiddel. ‘Het College van Bestuur staat het alleen toe als er geen alternatief is’, aldus Gerritsen. Onafhankelijke examencommissies oordelen namelijk of er vormen van toetsing zonder gebruik van het surveillancesysteem mogelijk zijn. Als blijkt van niet, krijgt een opleiding toestemming om proctoring in te zetten.

Een veelgehoord argument tegen online proctoring is dat het studenten voor de onethische keuze tussen studievertraging en privacyschending zou stellen. De RU geeft studenten die zich niet aan de online surveillance willen blootstellen echter de garantie dat zij geen studiepunten mislopen. Gerritsen: ‘Voor studenten met principiële bezwaren zorgen we dat ze geen tentamenkansen verspelen.’ Deze studenten kunnen hun tentamen afleggen wanneer het weer mogelijk is dit zonder online proctoring te doen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen