Home Artikelen Stijging energielasten van 30% voor SSH&-huurders

Stijging energielasten van 30% voor SSH&-huurders

door Delphine Broasca

Door de stijging van de energieprijzen, zal iedereen meer moeten betalen voor gas, water en licht. Dit geldt ook voor studenten. Zij, die huren bij SSH&, zullen een stijging van ongeveer dertig procent kunnen verwachten met de ingang van het nieuwe jaar. Deze stijging voorspelt de energieleverancier die alle complexen van SSH& voorziet van energie.   

De wooncorporatie SSH& laat studenten een maandelijks vast bedrag betalen voor de energielasten. Nu de energieprijzen stijgen, betekent dat dat ook de maandelijkse kosten voor studenten zullen stijgen. ‘Deze zullen, volgens onze energieleverancier, ongeveer met dertig procent stijgen’, vertelt Marco Schoofs, manager Strategie en Wonen bij SSH&. 

De wooncorporatie heeft een inschatting gemaakt wat dat in euro’s betekent. ‘Per maand kunnen de kosten met vijftien tot twintig euro stijgen’, vertelt Schoofs. ‘Dit hangt er vanaf waar je woont.’ Tot het einde van het jaar zal er voor de huurders niks veranderen. ‘SSH& heeft namelijk een afspraak over een vaste prijs met de energieleverancier tot het einde van 2021’, zegt de manager. 

Kosten laag houden

Om de kosten per maand laag te houden kunnen zowel studenten zelf, als SSH& maatregelen treffen. ‘Onze huurders betalen per maand een vast voorschot, wat is gebaseerd op een geschat verbruik’, stelt Schoofs. ‘Als de kosten stijgen, komt dit bedrag niet meer uit en krijgt de student bij afrekening een hogere rekening’, legt hij uit. Schoofs gaat verder: ‘Studenten kunnen dus hun gedrag veranderen waardoor ze energie besparen. Op die manier kunnen de kosten wat worden teruggedrongen.’

Daarnaast geeft de manager aan dat SSH& ook maatregelen neemt om zo min mogelijk energie te laten lekken. ‘Op diverse locaties hebben we al isolerende maatregelen getroffen’, zegt hij. Ook wordt bij sommige SSH&-panden gebruik gemaakt van alternatieve energievormen zoals zonnepanelen. ‘De stijgende energieprijzen hebben op deze locaties daardoor minder effect’, vertelt Schoofs. 

Er is hoop

Ondanks de prijsstijging moeten we vooral niet in paniek raken, zo stelt de manager. ‘Onze energieleverancier heeft ons verteld dat de prijzen relatief snel weer kunnen dalen als er sprake is van een zachte winter’, legt hij uit. Door een zachte winter blijft de vraag naar energie namelijk redelijk laag. ‘Hierdoor kunnen energieleveranciers hun voorraden al snel weer op peil hebben’, aldus Schoofs. ‘De periode waarin er hogere tarieven worden gevraagd kan dus meevallen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen