Studenten worden volgens juristen onrechtmatig uitgesloten van de eenmalige energietoeslag. Deze toeslag is bedacht om mensen met lage inkomens die last hebben van hoge energieprijzen te compenseren. ‘Het is de zoveelste klap die studenten krijgen en het moet een keer klaar zijn.’
Door de stijging van de energieprijzen lopen de energierekeningen met honderden euro’s op. Mensen met lage inkomens kunnen hierdoor in de problemen komen. Om hier een oplossing voor te bieden, worden mensen die veel last hebben van hoge energieprijzen gecompenseerd worden met een eenmalige energietoeslag van achthonderd euro. Een aantal groepen mensen zijn hiervan uitgesloten, waaronder studenten. De reden hiervoor is dat studenten in diverse vormen wonen en daardoor uiteenlopende energiekosten hebben. Dat is volgens juridisch expert Willy Heesen echter geen gerechtvaardigde grond om studenten uit te sluiten. Niet-studenten kunnen namelijk ook in diverse vormen wonen, maar kunnen wel de toeslag aanvragen. ‘Het is de zoveelste klap die studenten krijgen en het moet een keer klaar zijn’, zegt Sander van der Goes, raadslid van GroenLinks.
Vragen aan het college
Er is een landelijk meldpunt waar studenten aan kunnen geven problemen te hebben met hun energierekening. Van der Goes deed op Instagram ook een oproep aan studenten die kampen met hoge energieprijzen om zich te melden. ‘Daar kreeg ik veel reacties op en we hebben een meldpunt opgezet met bijna alle partijen in de raad’, zegt hij. Uit de meldingen komt hetzelfde resultaat als bij het landelijke meldpunt. ‘Studenten zien de huurprijzen stijgen met soms tachtig tot honderd euro en dat doet de huurbaas vaak zonder overleg’, vertelt Van der Goes.
Desalniettemin worden studenten uitgesloten van de energietoeslag op advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hoewel het slechts een richtlijn is, neemt ook de gemeente Nijmegen dit over. Het college van burgemeester en wethouders ontwikkelde een raadsvoorstel om meer mensen energietoeslag te geven, maar daar werden studenten niet in meegenomen. ‘In het debat bij de raadsvergadering hebben we gezegd dat we het cru vinden dat de student wederom aan de zijlijn staat’, vertelt Van der Goes. ‘We hebben gevraagd of daar nog iets mee kon gebeuren, maar studenten kunnen alleen beroep doen op bijzondere bijstand.’ Het is echter moeilijk om daarvoor in aanmerking te komen.
De nieuwe uitspraak van juristen dat de grond waarop studenten worden uitgesloten onhoudbaar is, vormde de aanleiding om weer over het onderwerp te beginnen. Van der Goes heeft samen met Diede Beumer, raadslid van GroenLinks, schriftelijk vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. ‘We hebben gevraagd wat zij van de uitspraak vinden en wat ze er aan gaan doen’, zegt Van der Goes. De termijn waarbinnen de vragen moeten worden beantwoord is drie weken.
Druppel die de emmer doet overlopen
De uitsluiting van energietoeslag is het zoveelste probleem waar studenten tegenaan lopen. ‘Deze generatie kampt met hoge huurprijzen, onbetaalbare koopwoningen, inflatie, onzekerheid over een vast contract, een klimaatcrisis en een torenhoge studieschuld’, zegt Van der Goes. ‘Er zijn veel dingen die niet goed geregeld zijn voor jongeren en dat zie je terug in problemen met mentale gezondheid’, zegt het raadslid. Hij stelt dat het om een opeenstapeling van problemen gaat en dat we het ook zo in zijn geheel moeten zien. ‘Als we problemen uit elkaar blijven trekken komt er geen oplossing omdat het dan te klein blijft’, zegt hij. ‘De politiek moet daar meer oog voor hebben.’