Home Artikelen Studenten veel ongelukkiger tijdens lockdowns maar buitengewoon gehoorzaam in quarantaine

Studenten veel ongelukkiger tijdens lockdowns maar buitengewoon gehoorzaam in quarantaine

door Jochem Bodewes

Uit een onderzoek onder 7500 studenten is gebleken dat zij zich buitengewoon goed aan de quarantaineregels houden maar ook dat coronagolven grote invloed hebben op hun welzijn en er veel behoefte is aan studieplekken buitenshuis. Met de bevindingen willen de initiatiefnemers van het onderzoek studenten zelf in beweging brengen om hun situatie te verbeteren.


Het onderzoek Lieve Mark, dat een aantal studenten gezamenlijk initieerde en in samenwerking met het Interstedelijk studentenoverleg (ISO) uitwerkten, geeft een beeld van de impact van de coronacrisis op studenten in heel Nederland. Deze blijkt groot te zijn op het welzijn en vooral te variëren tussen de coronagolven: tijdens de lockdowns gaf eenderde haar welzijn een vier of lager, tegenover slechts 3% tijdens de versoepelingen in de zomer. Dit lijkt te maken te hebben met eenzaamheid, verveling en het gemis van vrienden en familie waar telkens ongeveer de helft van de ondervraagden mee kampt. Ook een intern onderzoek van de Radboud Universiteit toonde al aan dat het welzijn van studenten achteruitgaat tijdens lockdowns.

Gehoorzame burgers

Ondanks de ongelukkigheid die de coronamaatregelen onder studenten veroorzaken, is er een grote bereidheid tot het beperken van de virusverspreiding. 99% van de studenten die positief test op corona gaat in quarantaine, waar dit onder de gehele bevolking 72% is. ‘Dat kan te maken hebben met de sociale controle die er in grotere studentenhuizen heerst’, legt Martijn Janse, een van de betrokken studenten van Lieve Mark, uit. ‘Als jij besmet raakt, wil de rest ook niet worden besmet en ga je dus in quarantaine.’ Naast deze quarantaineregels vermijden veel studenten ook kwetsbaren in hun omgeving om hen niet te besmetten. Hierdoor is er volgens de onderzoekers sprake is van ‘een gescheiden samenleving’.

‘Heropen verenigingen’

Ondanks het goede gedrag van studenten voelen zij zich in het coronabeleid nog vergeten, zo toont het onderzoek aan. ‘Uit de open vragen die deelnemers invulden, komt vooral dat er geen maatwerk voor hen is’, aldus Janse. Als voorbeelden noemt hij het onderscheid tussen huishoudens en studentenhuizen dat lang werd gemaakt. Ook bij het sluiten van studentenverenigingen werden de gevolgen voor studenten niet meegewogen. ‘Wij pleiten ervoor die weer te openen’, legt Janse uit. ‘Daar hield iedereen zich door de controle van een bestuur netjes aan de maatregelen.’ Doordat verenigingen en kroegen dicht zijn, zoeken studenten elkaar in hun kamertje op waardoor er juist meer besmettingen plaatsvinden, zo stelt hij.

Studieplekken

Er liggen ook verbeterpunten in het coronabeleid waarvoor studenten zelf kunnen worden ingezet, zo stellen de onderzoekers. ‘Studenten zijn heel bereid om mee te helpen: de meerderheid van de geënqueteerden gaf concrete ideeën om hun situatie te verbeteren’, vertelt Janse. Het onderzoeksteam is inmiddels aan de slag om hier werk van te maken. ‘We gaan bijvoorbeeld met gemeenten en universiteiten aan de slag met het aannemen van coronawerkstudenten’, aldus Janse. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat alle groepen studenten, met name studenten met veel huisgenoten, behoefte hebben aan externe studieplekken om zich beter te kunnen concentreren. Janse: ‘In de functie van coronawerkstudent kunnen studenten in gesprek met de horeca en onderwijsinstellingen om in leegstaande restaurants studieplekken in te richten.’

Het onderzoek geeft nog verdere aanknopingspunten: omdat het middelengebruik bij de helft van de deelnemers door verveling of een slechte gemoedstoestand toenam, gaat het onderzoeksteam in gesprek met het Trimbos Instituut. ‘We willen met hen naar een oplossing kijken’, aldus Janse. ‘Met dit onderzoek willen we immers niet alleen vanaf de zijlijn roepen, maar ook echt meehelpen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen