Home Nieuws Studenten weer aan het werk in de horeca

Studenten weer aan het werk in de horeca

door Jochem Bodewes

Voor heel veel studenten die in de horeca werkzaam zijn, heeft hun bijbaantje maandenlang stilgelegen. Sinds gisteren zijn cafés en restaurants weer geopend, al moeten er wel strenge coronaregels worden nageleefd. ANS sprak twee studenten over wat het voor hen inhoudt om weer aan de bak te gaan.


Voor Ezrah Sahetapy, vierdejaars student Culturele Ontwikkelingsantropologie, viel de heropening van het terras en het restaurant van zijn werkgever Hotel Credible reuze mee. ‘We waren gisteren bijna leeg. Om negen uur waren er nog maar twee tafeltjes bezet.’ Desalniettemin moest er strenge aandacht aan de hygiëne worden besteed. ‘Iedere keer als we iets van een tafel afhalen, moeten we onze handen wassen.’ Voor Ravi van den Broek, docente Engels in opleiding en serveerster bij café de Blonde Pater, geldt een iets andere regel. ‘Op de werkvloer moeten we elk halfuur onze handen wassen en desinfecteren. Daarnaast proberen we zo min mogelijk fysiek contact met elkaar en de gasten te hebben.’ Volgens Sahetapy is dit hetzelfde, al ervaart hij wel verschillen in hoe dichtbij gasten komen. ‘Sommige mensen willen het bord van je aannemen, voor anderen maakt het niet uit en kan je de maaltijd gewoon voor ze op tafel zetten.’

De routines als het handen wassen en het afstand houden moeten ervoor zorgen dat het coronavirus in de heropende horeca geen ruimte krijgt zich te verspreiden. Een belangrijk aandeel hierin ligt ook bij binnenkomst van de gasten. ‘We vragen aan gasten of zij last hebben van bepaalde klachten die wijzen op corona. Als dit het geval is moeten wij ze verzoeken de zaak te verlaten.’ De studenten moeten hierin uitgaan van de eerlijkheid van de gasten. Sahetapy: ‘Ik vertrouw erop dat mensen die naar ons restaurant komen, niet ziek zijn.’ Volgens Van Den Broek geldt dit ook voor de werknemers zelf. ‘Wij moeten zelf ook opletten hoe we ons voelen. Ook als we huisgenoten hebben die klachten hebben, moeten we contact opnemen met onze baas. Dan overleggen we of we wel of niet kunnen komen werken.’

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen, wordt door het hervatten van hun werk het risico op besmetting voor de studenten vergroot. Sahetapy: ‘In ons huis hebben we strenge regels over hoeveel gasten er over de vloer komen. Nu ik weer naar het werk moet, zie ik automatisch veel meer mensen.’ Hierrdoor hebben werknemers in de horeca veel meer indirecte contacten. ‘Wij hebben een doorloop van 300 man per dag. Mijn baas heeft berekend dat we daardoor verantwoordelijkheid dragen voor 2500 mensen’, aldus Van Den Broek. ‘Dit betekent dat ik even niet langs kan bij opa en oma, en mijn gezin geen knuffel kan geven.’  Desalniettemin voelen beiden zich goed bij de heropening.  Sahetapy: ‘Ik maak me niet zoveel zorgen.’ Van Den Broek sluit zich hierbij aan. ‘Ik voel me veilig genoeg bij de werkwijze die we nu hanteren.’

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter