Zaterdag 11 juni was het grote StuFi-protest in Amsterdam. Honderden studenten demonstreerden op de Dam voor een schuldenvrije basisbeurs en eerlijke compensatie voor de pechgeneratie. Studenten zijn ontevreden over het overheidsbeleid en ondervinden er serieuze consequenties door.
Alhoewel organisatoren FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) duizenden studenten hadden verwacht, stonden zaterdagmiddag een paar honderd studenten op de Dam te wachten tot het protest van start ging. De studenten zijn ontevreden over de karige basisbeurs en de minimale compensatie die de overheid biedt na afschaffing van het leenstelsel. Eerder dit jaar protesteerden studenten ook voor compensatie, maar dat bleek onsuccesvol. De aanleiding van dit nieuwe protest is het debat over de Voorjaarsnota begin juli. Hier zullen de plannen omtrent compensatie en de basisbeurs namelijk worden besproken.
Gejoel voor Dassen en afwezigheid van Dijkgraaf
Naast sprekers van FNV Young & United en LSVb waren onder andere Nugah Shrestha van het instagramaccount Politieke Jongeren en spoken word artist Rachad Debdoubi aanwezig. Ook sloten er vijf politici aan om te speechen op het podium en een aantal vragen te beantwoorden. Hoewel zij veelal met gejuich werden begroet, werd Volt-voorman Laurens Dassen met gejoel ontvangen. Na de speeches trad hiphopartiest Jantje op, waarna een mars door de straten van Amsterdam begon.
De LSVb had vorige week dinsdag tijdens een spontane sit-in bij de Universiteit van Amsterdam de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, uitgenodigd om uitleg te geven over de kabinetsplannen. De LSVb zou aanvankelijk de dag erna met hem spreken, maar staakte dit gesprek. ‘We voeren al jaren constructief gesprekken over studiefinanciering met weinig resultaat’, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. ‘Als de minister de zorgen van studenten wil horen, kan hij zaterdag naar ons protest komen.’ Dijkgraaf liet het echter afweten. Zijn naam kwam wel voor in de nieuwe protestleus: ‘Robbert is van onderwijs, is hij ook van boven wijs?’
Drie eisen
Het protest had een drietal eisen. De eerste eis behelst een schuldenvrije basisbeurs. Ondanks dat het leenstelsel met ingang van volgend collegejaar zal worden afgeschaft, moeten studenten zich met de geplande basisbeurs van 274 euro nog steeds in de schulden steken, zo stelt organisator LSVb. De tweede eis is een eerlijke compensatie voor de studenten die onder het leenstelsel vallen en de derde is dat het geld voor deze eisen niet uit de onderwijsbegroting komen. Ook werd er op het protest regelmatig gewezen op de aankomende rente op de studieschuld.
Boze studenten
Onder de demonstranten heerst een algemene onvrede over het beleid dat de overheid voert. Li Ming (Bouwkunde, TU Delft) noemt een aantal knelpunten. ‘De compensatie slaat helemaal nergens op, zeker nu er rente op je schuld komt’, stelt zij. ‘Het kabinet neemt ministapjes die eigenlijk niks doen. Het is symboolpolitiek’, aldus Li Ming. Ook Alex (Filosofie en Rechten, RU) is ontevreden. ‘Ik wil gewoon kunnen studeren zonder na te denken wat ik met die schuld moet. Het is gewoon kutbeleid’, zegt die stellig.
De demonstranten vertellen dat het leenstelsel en de lage basisbeurs voor hen serieuze consequenties met zich meebrengt. Zo stelt Gijs (Filosofie, RU), dat hij door het leenstelsel niet langer dan vijf jaar kan studeren. ‘Anders kan ik het geld niet meer terugbetalen’, vertelt hij. Ook Sabine (Psychologie, VU) vertelt over wat de negatieve gevolgen van het leenstelsel voor haar betekenen. ‘Ik moet misschien wel tot mijn veertigste met huisgenoten wonen’, vertelt zij. Romee (voormalig student Communicatie International Event, Music & Entertainment Studies, Fontys Tilburg) vertelt in cijfers hoe haar lening haar leven beïnvloedt. ‘Ik ga elke maand 200 euro missen. Dan houd je veel minder over.’