Home Artikelen Te skeer voor de Refter? Lunchen op de HAN significant goedkoper

Te skeer voor de Refter? Lunchen op de HAN significant goedkoper

Ook het gevoel je scheel te betalen aan lunch op de Radboud Universiteit (RU)? Uit een bezoekje aan de kantine van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) blijkt dat het een stuk goedkoper kan. Volgens de RU komt dat door de hogere kwaliteit van hun producten. Wie leeft van een basisbeurs kan zich daar echter niet druk om maken.

De student die weleens in de haast ‘s ochtends zijn brood is vergeten te smeren heeft de hoge prijzen die de café’s op de Radboud Universiteit (RU) hanteren zeker wel gezien. Met tarieven die zelfs de toch al niet goedkope Albert Heijn overtreffen, zou je verwachten dat de universiteit flinke winst maakt op de luie ochtenden en zoete trek van haar studenten. Die verwachting is echter onjuist: de meeste horecagelegenheden op campus hebben namelijk geen winstoogmerk. Winstoogmerk of niet, ANS  ging op zoek naar een goedkoper alternatief voor de lunch en besloot haar rommelende maag in de kantine van de HAN te vullen. Wat bleek? Daar betaal je een stuk minder.

Op veldonderzoek

 De kantine van de HAN vindt je in de futuristische aula die aan de Kapittelweg 33 ligt. Waar de Refter vooral iets wegheeft van een hippe eetgelegenheid geeft deze kantine toch vooral middelbare school vibes. Vibes daar gelaten, uit een vlugge blik op de prijslijst blijkt dat lunchen op de HAN significant goedkoper is dan op de RU. Zo betaal je voor populaire producten als een poké bowl en een vegetarische burger 3,25, een maaltijdsalade 3,50 en, liefhebbers opgelet, voor een soepje 50 cent. Ter vergelijking: in de Refter betaal je 6,25 voor poké bowls en salades, 5,75 voor een vegaburger en 2,45 voor soep. De belegde broodjes kosten op beide locaties ongeveer even veel.

Vooral over de burgers zijn veel studenten enthousiast. Een fysiotherapie student ligt toe: ‘De samenstelling van het broodje is iedere dag anders. Waar er vandaag een bietenburger op het menu staat,  was dat gister nog een vegetarische kipburger.’ Ze vertelt dat ze regelmatig een vegetarische burger bestelt omdat deze erg betaalbaar is. De student is niet alleen te spreken over de burger: ‘Op maandag en vrijdag krijg je bij aankoop van iets uit de kantine gratis fruit, lekker.’

In gesprek met de Refter

Een teamleider van het foodcourt center op de Radboud legt uit dat het prijsverschil niet komt doordat de RU winst maakt op de catering. ‘De catering en de meeste horecagelegenheden, waaronder de counters van de Refter, op de campus vallen onder eigen beheer van de Radboud Universiteit en hebben geen winstoogmerk.’ De grote prijsverschillen worden volgens hem door iets anders veroorzaakt: ‘het verschil in prijs met de HAN is te verklaren doordat de kwaliteit van de producten en de portionering anders zijn.’

Hij ligt dit toe aan de hand van de burgers en de soep: ‘het zijn eigenlijk twee verschillende producten, waar ook verschillende verkoopprijzen bij horen.’ Zo is in de Refter zowel de kwaliteit van de burger als van het broodje hoger. Daar voegt hij aan toe dat de burgers in de Refter op een Big Green Egg gegrild worden en bij de HAN uit de oven komen. ‘Bij ons is de burger eigenlijk bedoelt als onderdeel van de warme maaltijd en bij de HAN meer als warme snack.’ Hetzelfde geldt voor de soep: ‘De soep op de Radboud komt van de verspillingsfabriek of is huisgemaakt en zit boordevol groente.’ Dezelfde soep wordt op de HAN verkocht voor 2,95. De variant van vijftig cent die ANS at, wordt gemaakt door een cup a soup achtig poeder op te lossen in water. ‘Daar zijn wij dus niet duurder’ wil hij nog even benadrukken. 

Broodje pindakaas

De medewerker wil daarnaast attenderen dat een lunch bij de Refter niet veel hoeft te kosten: ‘Je geeft zo veel geld uit als je zelf wil, je kan ook een boterham met pindakaas kopen voor tachtig cent.’ Toch denkt ANS dat het goed zou zijn als de RU haar blik verschuift van optimale kwaliteit naar betaalbaarheid van populaire producten. De RU mag haar burgers dan wel op een luxe barbecue bakken en haar soep mag dan uit poeder bestaan, het aanbod van de HAN wist ANS en de HAN-studenten ook te bekoren. Goed eten is belangrijk, en goed eten heeft ook zijn prijs. Toch ligt de prioriteit van studenten in de eerste plaats bij besparen. Of de burger dan een warme snack uit de oven of een maaltijd uit een ei-vormige barbecue is, is van secundair belang. Het devies van ANS? Laat die boterham met pindakaas links liggen, op naar de HAN!

Dit artikel verscheen eerder in ANS-Krant 7.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen