Home Artikelen Totale studieschuld goed voor 23 miljard broodjes bapao

Totale studieschuld goed voor 23 miljard broodjes bapao

door Delphine Broasca

Verschillende studenten- en jongerenvakbonden hebben vandaag de Nationale Schuldenteller online gezet. Deze geeft de hoogte van de totale studieschuld van HBO- en WO-studenten aan: op dit moment meer dan 23 miljard broodjes bapao. ‘Met de teller willen we benadrukken hoe erg de studieschuld op onze generatie drukt.’


Op de site, die de FNV Young & United, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Groninger Studentenbond (GSb) gezamenlijk de lucht inschoten, wordt de oplopende totale schuld live weergegeven. Deze staat op dit moment op 21.153.130.100 euro. Om duidelijk te maken wat het hoge bedrag inhoudt, worden vergelijkingen gemaakt met onder andere de hoeveelheid broodjes bapao die je ervan kan kopen en hoe vaak het jaarsalaris van Amalia erin past. ‘Zo willen we met de teller in beeld brengen hoe bizar hoog die schuld nou eigenlijk is’, vertelt Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United. Volgens de vakbonden stijgt deze alsmaar sneller omdat steeds meer studenten moeten lenen door de stijgende collegegelden en kamerhuren.

Schaamte en taboe

Naast het feit dat de bonden de stijgende studieschuld visueel willen weergeven, hopen ze ook het taboe op schulden weg te nemen. ‘Veel studenten vinden het spannend om in te loggen in DUO en hun schuld te bekijken’, vertelt Van Weegberg. Ook stelt hij dat praten over geld altijd lastig is en zeker als het gaat over schulden. ‘Studenten zouden zich niet moeten schamen. Dit is niet iets wat je jezelf hebt aangedaan, maar wat de overheid onze generatie heeft opgelegd.’ Door de schuldenteller kunnen studenten zien dat zij niet de enige zijn met een studieschuld, maar de schulden van alle studenten steeds verder oplopen.

Een probleem van iedereen

Hoewel de meerderheid van de Tweede Kamer al voor de afschaffing van het leenstelsel is, ziet Van Weegberg nog steeds noodzaak voor initiatieven als de schuldenteller: ‘Dadelijk komt de politiek met een kleine aanpassing van het leenstelsel waardoor we er nog steeds niet op vooruitgaan.’ Dit is niet enkel een probleem voor de studenten maar voor de gehele maatschappij, zo stelt de voorzitter. ‘De leenstelselgeneratie moet straks de lasten van de klimaatverandering en de vergrijzing dragen en heeft hier geen geld voor.’ Hier heeft de maatschappij volgens Van Weegberg geen baat bij, in tegenstelling tot een generatie die rond kan komen zonder schulden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen