Home Nieuws UB heropent veilig en klein

UB heropent veilig en klein

door Jochem Bodewes

De Universiteitsbibliotheek (UB) is vandaag na drie maanden weer voor studiewerkzaamheden geopend. Elke dag kunnen er twee shifts van een beperkt aantal studenten aan de slag. Met een uitgebreide corona-infrastructuur wordt ervoor gezorgd dat er voldoende afstand wordt gehouden. 


Nadat de bibliotheek medio maart moest sluiten, was de bibliotheek alleen nog maar beschikbaar om boeken af te halen en in te leveren. Vanaf vandaag kunnen studenten er ook weer aan het werk. ‘Elke dag komen er twee groepen van vijftig studenten: de eerste van negen tot een en de tweede van twee tot zes’, legt Thecla Ettema, hoofd van de afdeling Loan and Study Services van de UB, uit. Tussen de twee cohorten worden alle studieplekken schoongemaakt. Met looproutes, surveillanten en poppen die zitplekken aangeven, wordt er ook voor gezorgd dat de kans op coronaverspreiding zo klein mogelijk blijft. ‘Dit is echt nodig om onderlinge afstand tussen mensen te bewerkstelligen’, aldus Ettema. 

Alleen studenten

In tegenstelling tot de normale gang van zaken, zijn de komende tijd alleen maar Radboudstudenten welkom. ‘Studenten moeten van tevoren reserveren, en alleen met een bevestiging en een campuskaart kom je het gebouw in’, legt Ettema uit. Het is belangrijk dat de beperkte ruimte die er is door studenten kan worden benut. ‘Er zijn studenten die heel hard aan hun scriptie willen werken. Voor hen is het plezierig dat in deze omgeving te kunnen doen’, aldus Ettema. 

Begin september zal de Universiteitsbibliotheek voor honderd mensen tegelijk opengaan. Ook de andere bibliotheeklocaties op de campus worden dan onder voorwaarden opengesteld. Verdere opschaling is volgens Ettema echter een lastige kwestie. ‘Er is overal echt een heel beperkt aantal stoelen beschikbaar. Om meer mensen te kunnen ontvangen zullen er misschien meer ruimtes bij moeten worden gecreëerd.’ 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen