Na Leiden, Den Haag en Utrecht is donderdag ook Nijmegen aan de beurt in de grote estafettestaking. Aanstaande donderdag zullen studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit (RU) en Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hun pennen neerleggen om de forse bezuinigingen, die het onderwijs en de wetenschap dreigen, tegen te gaan.
Deze week is de estafettestaking door de universiteitssteden tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs afgetrapt in Leiden, Den Haag en vandaag ook in Utrecht. In Leiden kwamen er rond de drieduizend demonstranten op het protest af. De coalitie heeft tot dusver nog niet gereageerd. Op dertien maart zullen de RU en de HAN deze protestbeweging doorzetten door middel van Picket Lines, lezingen, activiteiten en een demonstratie en mars richting het centrum van Nijmegen. De mars zal eindigen bij een podium op de Grote Markt waar nog een aantal speeches zal worden gegeven, onder andere door SP-leider Jimmy Dijk. Studentenvakbond AKKU, de Algemene Onderwijsvakbond (AOB), FNV, WOinActie en O.7 roepen alle studenten en medewerkers van de RU en HAN op om niet te werken en te studeren, maar ‘luidruchtig aandacht te vragen’ voor de belangen van het onderwijs en de wetenschap.
‘Fund books, not bombs’
Ondanks de bijstelling van twee naar 1,2 miljard euro, blijven de vakbonden strijden tegen de door het kabinet aangekondigde bezuinigingen. Ze eisen dat het volledige plan van tafel wordt geveegd ter bescherming van de innovator en kritische geest van de samenleving: het hoger onderwijs. De RU en HAN ondersteunen dit initiatief door de aanwezigheidsplicht die dag niet te handhaven en de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica sluit zelfs in zijn geheel de deuren. Ook zal Alexandra van Huffelen, de nieuwe voorzitter van het college van bestuur van de RU, een toespraak geven.
Doordat de Eerste Kamer eind van deze maand zal stemmen over de aangekondigde bezuinigingen lijken de stakingen nu essentieel. Tijdens de estafettestaking van twee weken zullen de vakbonden en deelnemende werknemers en studenten dus alles op alles zetten om de bezuinigingen te voorkomen. De voorzitter van de studentenvakbond AKKU, Nan Lont, meldt dan ook: ‘Het is tijd om echt terug te slaan met alles wat we hebben, na de afgelopen tot dovemansoren gerichte protesten. Wij blijven staken, protesteren en organiseren tot de bezuinigingen van tafel zijn, want we doen het voor niets minder.’