De afgelopen jaren stegen de problemen rondom mentale gezondheid onder studenten, wat in een stroomversnelling kwam door de coronapandemie. Volgens het jaarlijkse rapport van het Centraal Bureau Statistiek (CBS), gepubliceerd op 10 september, is er een lichte verbetering zichtbaar ten opzichte van vorig jaar. Hoe gaat het tegenwoordig met de mentale gesteldheid van studenten, en wat voor hulp en voorzieningen biedt de universiteit?
Meer dan de helft van jongvolwassenen heeft angst- of depressiegevoelens
Volgens het CBS kampt 53% van de 18- tot 25-jarigen met angst- of depressiegevoelens. Voornamelijk vrouwen in deze leeftijdscategorie melden klachten omtrent angst- en depressiestoornissen: 66% geeft aan hiermee te maken te hebben, ten opzichte van ongeveer 40% van de mannen.
Het Trimbos-instituut voert sinds 2021 elk jaar de monitor hoger onderwijs uit, waarin informatie wordt verzameld over mentale gezondheid, stress en middelengebruik onder studenten. Uit de monitor van 2023 blijkt dat 44% van de deelnemende studenten angst- of depressiegevoelens ervaart. Zowel CBS en Trimbos geven aan dat er een verbetering is ten opzichte van 2022, maar dat de cijfers nog steeds hoger liggen dan in de jaren voor de Covid pandemie.
Hulp vanuit de universiteit
Ook wordt duidelijk uit het verslag van Trimbos dat veel studenten stress ervaren met name door druk vanuit de studie en door financiële zorgen. Mede dankzij de torenhoge wachttijden voor geestelijke gezondheidszorg, zoeken studenten tegenwoordig steeds vaker hulp binnen de desbetreffende onderwijsinstelling. Onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs besteden meer aandacht aan het welzijn van de student wegens de verontrustende en stijgende suïcidecijfers veroorzaakt door de lockdown gedurende de Covid pandemie.
Van de online zelfhulp website Gezondeboel, loopbaancoaches en studentenpsychologen tot een gezamenlijke moestuin waar studenten zich weer kunnen ontspannen na een stressvolle dag: ook bij de Radboud Universiteit (RU) kunnen studenten om hulp vragen. Als eerste stap kunnen studenten aankloppen bij de studieadviseur of studentendecaan. Studentenadviseurs beschikken over een netwerk waardoor zij gemakkelijk de student kunnen doorsturen naar het juiste adres. Wanneer dit een studentenpsycholoog blijkt te zijn, moet de student in kwestie toch nog twee weken wachten voordat die aan de beurt is.
Verder doet de RU ook mee aan de Mental Health Weeks. Deze zijn bedoeld om meer aandacht te schenken aan de mentale gezondheid van studenten. Het programma van de RU bestaat uit workshops, theatervoorstellingen en colleges met als doel het stigma rondom mentale gezondheid te doorbreken. Zo probeert ook de RU hulp laagdrempeliger te maken
Kamp je zelf met zelfmoordgedachten of maak je je zorgen over iemand in jouw omgeving? Neem dan anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Je kunt chatten via www.113.nl of bel gratis 0800-0113.