Home Artikelen Vegan Student Association protesteert tegen dierproeven RU

Vegan Student Association protesteert tegen dierproeven RU

door Jochem Bodewes

Morgen, op de Wereldproefdierendag, protesteert de Vegan Student Association (VSA) Nijmegen op de campus van de Radboud Universiteit (RU) tegen het inzetten van proefdieren voor wetenschappelijk onderzoek. Er wordt volgens de initiatiefnemers te weinig gedaan om alternatieve onderzoeksmethoden te benutten.


De studenten vinden dat de doeleinden voor het gebruik van proefdieren door wetenschappers niet zijn gerechtvaardigd. ‘Als ze het echt zouden willen, zouden ze alternatieven kunnen vinden’, vertelt Rebecca van Eijden, voorzitter van VSA Nijmegen. ‘Het gebruik van dieren is echter wat ze kennen en is dus de makkelijke optie.’ De mate van rechtvaardiging van wetenschappelijke doeleinden wordt beoordeeld door de Centrale Commissie Dierproeven (CCD), die vanaf landelijk niveau vaststelt of aan alle voorwaarden voor dierproeven wordt voldaan. Daarnaast beoordeelt ook de Dierexperimentencommissie van de RU of het onderzoek wel ethisch te verantwoorden is in verhouding tot de wetenschappelijke doelen. Volgens de VSA is deze beoordeling te mensgericht. ‘Het belang is bijna altijd een belang voor de mens, terwijl de dieren er het leed van ondervinden’, aldus de voorzitter.

Andere methoden

In het laatste jaaroverzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd beschreven dat er in 2019 11.145 dierproeven werden afgelegd aan de RU. De VSA stelt dat na 2015 al is gebleken dat een verdere afname mogelijk is. In dat jaar daalde het aantal dierproeven met duizenden toen er door nieuwe wetgeving strengere eisen voor dierproeven werden gesteld. ‘Daaruit blijkt dat als het echt nodig is, de RU in staat is om andere methoden te vinden’, stelt Van Eijden. ‘Toch is sinds 2015 het aantal stabiel rond de 12.000 per jaar. We vinden dan ook dat er meer moet worden geïnvesteerd in een snelle transitie naar diervrijonderzoek.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen