Home Artikelen Vonnis rechter: Studentenhuizen onterecht als illegaal bestempeld

Vonnis rechter: Studentenhuizen onterecht als illegaal bestempeld

door Noah Kleijne

Bewoners van tientallen ‘verkamerde’ studentenpanden dreigden tot nu toe hun kamer te verliezen. Door een uitspraak van de rechter blijken veel van deze illegale kamers echter toch niet zo illegaal te zijn.

Nijmegen telt zo’n 2.000 gezinswoningen die zonder vergunning zijn opgesplitst in studentenkamers. Vorig jaar dreigde de gemeente met harde maatregelen te komen: bewoners van deze verkamerde studentenpanden moesten hun huis verlaten als ze niet aan vergunningseisen konden voldoen. Dit alles leidde tot enorme opschudding, veel studenten beweerden dat ze nooit eerder waren ingelicht over de noodzaak van vergunningen. Toch ging de gemeente door met het bestraffen van studentenhuizen. Met de nodige gevolgen zo berichtten wij in november nog dat de disputen T.H.O.R. en De Tempeliers op het randje van uitzetting stonden.

Rechter geeft studenten gelijk

Nu mogen deze disputen hun hart gerust ophalen. Tegen de verwachting in heeft de rechter studenten gelijk gegeven: de gemeente kan studentenhuizen niet dwingen tot het bezit van een vergunning. Volgens advocaat Bart Van Hoof, die de ontwikkelingen nauwlettend volgt, is de gemeente de mist in gegaan door onvoldoende te beargumenteren waarom er überhaupt een vergunning nodig is.

‘De gemeente heeft onvoldoende aangetoond dat er daadwerkelijk woningnood heerst.’

‘Tot en met 2019 heeft Nijmegen telkens beweerd dat er in de stad een tekort aan woningen bestaat’, stelt Van Hoof. ‘Om die reden acht de gemeente dat er voor ieder pand dat wordt verkamerd, een vergunning nodig is. Dat er daadwerkelijk woningnood heerst, heeft de gemeente echter onvoldoende aangetoond.’

Hoge nood bij de gemeente

Het vonnis van de rechter is een flinke klap in het gezicht van de gemeente. De druk vanuit Nijmeegse wijken is namelijk bijzonder hoog. Bewoners zijn klaar met de geluidsoverlast van studentenhuizen en klagen over de ontwrichtende werking van verkamering. De verwachting is dat de gemeente daarom met een nieuwe verordening komt voor het jaar 2020. Hoewel woonaanvragen die vóór dit jaar zijn gedaan dus geen vergunning meer behoeven, zullen nieuwe aanvragen voor verkamering waarschijnlijk wél een vergunning vereisen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen