Home NieuwsNederland VVD pleit voor meer digitaal onderwijs

VVD pleit voor meer digitaal onderwijs

door Noah Kleijne

Als het aan de VVD ligt moeten veel meer hoorcolleges digitaal beschikbaar komen. Dit maakt het onderwijs niet alleen toegankelijker, maar ook efficiënter stelt Kamerlid Dennis Wiersma.

Vandaag praat de Tweede Kamer over de toekomst van het hoger onderwijs. VVD’er Dennis Wiersma pleitte om die reden dat universiteiten en hogescholen meer weblectures moeten gaan aanbieden. Niet alleen voor hun eigen studenten, maar ook voor mensen buiten de instelling.

Flexibel en toegankelijk onderwijs

Wiersma redeneert dat een groter digitaal aanbod veel voordelen biedt voor de Nederlandse samenleving. Zo zijn er bijvoorbeeld veel studenten die tijdens hun studie afhaken omdat ze de stof niet interessant vinden. Jongeren zouden volgens de VVD een betere afweging kunnen maken over hun definitieve studiekeuze wanneer zij colleges van opleidingen online kunnen bekijken.

Bovendien is ‘digitaal onderwijs’ makkelijker te combineren met een baan of mantelzorg. Weblectures zijn op elk moment te bekijken, een groot voordeel voor studenten die naast hun studie werken om de kosten te dekken. De oproepen vanuit oppositiepartijen om het onderwijs meer inclusief te maken zouden volgens de VVD dan ook via digitaal onderwijs kunnen worden beantwoord.

‘De benodigde persoonlijke begeleiding ontbreekt bij internet-studeren.’

Vraagtekens bij digitalisering

Volgens de VVD is een potentieel bijkomend voordeel dat het collegegeld omlaag kan als het online onderwijsaanbod groter wordt. Deze uitspraak leidde tot veel negatieve reacties op sociale media. Andere partijen hebben inmiddels al gereageerd op de plannen van de VVD. De CDA en PvdA zien in ieder geval geen heil in de geplande digitalisering van het onderwijs. De CDA is bang voor de aftakeling van het universitaire instituut waarin debat en interactiviteit juist centraal staan. De PvdA is tegen, omdat de benodigde persoonlijke begeleiding ontbreekt bij internet-studeren.

In Nederland zijn weblectures niets nieuws. Maar er zijn nog maar weinig vakken die voor iedereen, student of niet, gratis via internet te volgen zijn. Dit, terwijl de video’s van de Universiteit van Nederland een daverend succes zijn en gratis online academische cursussen van de Universiteit Leiden door duizenden mensen worden gevolgd. Wiersma wil ook dat instellingen voor hoger onderwijs meer online colleges gaan aanbieden voor mensen die niet aan de instelling zijn ingeschreven. Dit zou de verspreiding van kennis stimuleren.

De Tweede Kamer praat vandaag niet alleen over digitalisering, maar ook over andere thema’s in het hoger onderwijs. Zo worden onder meer de overtollige werkdruk bij docenten en de problemen rondom selectie en loting besproken.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen