Home Nieuws Zelfs VVD-jongeren tegen hogere studierente

Zelfs VVD-jongeren tegen hogere studierente

door Redactie

Dat linkse partijen tegenstander zijn van het ‘sociale’ leenstelsel zal niemand verbazen. Maar na de aangekondigde renteverhoging wordt het zelfs de jongerenafdelingen van de coalitiepartijen te gortig. In een statement roepen het CDJA (CDA), JOVD (VVD), PerspectieF (Christenunie) en de Jonge Democraten (D66), samen met vier andere jongeren- en studentenorganisaties, het kabinet op om de aankondigde verhoging van de rente op studieleningen van tafel te halen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) nam het initiatief voor de actie, die ook door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Nationale Jeugdraad en CNV-jongeren wordt gesteund. LSVb-voorzitter Carline van Breugel brengt de frustraties van veel studenten onder woorden. ‘Eerst wordt de basisbeurs afgeschaft waardoor jonge mensen zich diep in de schulden moeten steken. Nu worden slechts drie jaar na invoering de spelregels veranderd en draait de student ook nog op voor de kosten van dit onmogelijk sociaal te noemen stelsel’.

Deze woede wordt nu ook gedeeld door de jongerenorganisaties van de coalitiepartijen. Het CDJA introduceert de term ‘schuldengeneratie’, PerspectieF noemt de maatregel ‘onzinnig beleid’ en de Jonge Democraten, wiens moederpartij de minister van Onderwijs levert, zijn ‘geschrokken’. Zelfs de jongerentak van de VVD keert zich tegen de eigen leiders. JOVD-leider Splinter Chabot stelt nog steeds achter de afschaffing van de basisbeurs te staan, maar waarschuwt tegen het ‘uitknijpen’ van de student door de overheid. Chabot: ‘De eerder bepaalde regeling voor de te betalen rente wordt nu achteraf gewijzigd. En dat kan niet: afspraak is afspraak!’

Of deze stevige taal enig effect heeft gehad is onduidelijk. Vooralsnog lijkt het kabinet de plannen, waardoor nieuwe studenten vanaf 2020 naar verwachting 12 euro per maand meer moeten gaan aflossen, door te zetten.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen