Home NieuwsNederland ‘Zo oud ben ik als ik mijn studieschuld heb afbetaald’

‘Zo oud ben ik als ik mijn studieschuld heb afbetaald’

door Myrte Nowee

Alex Tess Rutten, Voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), trapt de actie af.


Studenten uit heel Nederland delen vandaag foto’s met een ouderdomsfilter van henzelf op sociale media met de hashtag #omaduo. Hiermee vragen ze aandacht voor de hoge studieschulden als gevolg van het leenstelsel. De actie hoort bij de landelijke #nietmijnschuld-campagne.


Met de campagne proberen zowel plaatselijke studentenvakbonden als AKKU maar ook landelijke vakbonden als de LSVb en FNV de negatieve gevolgen van het leenstelsel zichtbaarder te maken. ‘Studenten moeten meer voor zichzelf opkomen’, stelt Mirte Cofino, campagneleider bij FNV. ‘Daarna ook hun ouders, die uiteindelijk vaak voor veel kosten opdraaien.’ 

Schuld op schuld

De foto’s zijn dan ook een ludieke actie om te benadrukken hoe lang een student uiteindelijk bezig is met het aflossen van de schuld, en welke negatieve gevolgen er aan het hebben van een schuld verbonden zijn. ‘Studenten moeten na het afstuderen vaak extra veel werken om hun schuld af te kunnen betalen, of hebben problemen bij het krijgen van een hypotheek’, aldus Cofino. 

‘Om te laten zien dat studerend Nijmegen het leenstelsel beu is, willen wij dat minstens de helft van alle Nijmeegse studenten de #nietmijnschuld-petitie ondertekent’, aldus AKKU-voorzitter Romé Kraaikamp. De komende tijd zullen er daarom meer acties worden gevoerd tegen het leenstelsel die de petitie moeten promoten.

De filter om mee te doen met de actie vind je hier
De petitie vind je hier

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen