Home Opinie & AchtergrondAchtergrond Je Goed Recht: Door politie je feestje vroegtijdig klaar? Eerst uitbrakken, dan in bezwaar!

Je Goed Recht: Door politie je feestje vroegtijdig klaar? Eerst uitbrakken, dan in bezwaar!

Van huisjesmelkers tot illegaal downloaden en van stagevergoedingen tot het DUO. Studenten komen het recht overal tegen. Op ANS-Online geeft Rechtswinkel Nijmegen-Oost maandelijks uitleg over juridische zaken waar studenten mee te maken krijgen. Deze keer: wat kun je doen tegen een boete wegens geluidsoverlast?

Maurice heeft eindelijk een studentenkamer bemachtigd in het welbekende SSH&-complex Talia. Aangezien dit hoogtepunt niet ongevierd kan blijven, besluit hij met zijn huisgenoten een huisfeest te organiseren. Nadat de woning is omgetoverd tot een dansvloer en de bierkoelkast zorgvuldig is aangevuld, beginnen de feestgangers binnen te druppelen. Maurice zet de box lekker hard en begint zijn zorgen over zijn inmiddels hoog opgelopen studieschuld weg te drinken. De uren vliegen voorbij alsof het minuten zijn en de muziek wordt meerdere malen harder gezet. Rond een uur of twee in de ochtend wordt er plotseling aangebeld. Maurice doet open en schrikt zich een ongeluk wanneer hij ziet dat de politie voor de deur staat. De twee agenten laten hem weten dat zij verschillende klachten hebben ontvangen over het lawaai van het feest en besluiten Maurice te beboeten wegens geluidsoverlast. Een aantal dagen later ontvangt Maurice een brief over de boete, waarin staat dat hij maar liefst 150 euro moet betalen. Maurice logt gepanikeerd in op zijn bankrekening en komt erachter dat hij het niet heel breed heeft. Hij heeft onlangs studieboeken gekocht en ome DUO laat nog een poos op zich wachten. Hij vraagt zich af of hij iets tegen de boete kan doen.

Waarom is er in deze situatie een boete opgelegd?

Een boete, in dit geval opgelegd wegens geluidsoverlast, moet berusten op een wettelijke grondslag. In bovenstaande situatie heeft Maurice in strijd gehandeld met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Nijmegen, waarin regels zijn opgenomen die specifiek gelden voor de gemeente Nijmegen. Zo is in de APV terug te vinden dat het verboden is om geluidsapparaten, zoals een muziekbox, zo hard aan te zetten dat omwonenden geluidsoverlast ervaren. Het overtreden van een norm uit een APV kan leiden tot een boete.

Hoe ga je in bezwaar?

Tegen een bestuurlijke boete staat bezwaar open; dit staat ook in de boete vermeld. Door het maken van bezwaar kan degene die de boete heeft ontvangen, laten weten dat hij het niet met de boete eens is en dus een nieuw besluit wil. Om dit te doen, moet in dit geval Maurice zelf een bezwaarschrift opstellen en die vervolgens indienen bij het orgaan dat de boete heeft opgelegd. Het is goed om te weten dat aan een bezwaarschrift een aantal eisen zijn verbonden. Als niet aan deze formele eisen is voldaan, kan het bezwaarschrift niet-ontvankelijk worden verklaard, met als gevolg dat het niet inhoudelijk wordt behandeld. Wanneer zo’n verklaring wordt gegeven, krijgt de indiener nog wel de mogelijkheid om het bezwaarschrift te verbeteren.

Allereerst is vereist dat de dagtekening, de naam en het adres van de indiener worden vermeld. Verder moet de indiener aangeven waartegen hij in bezwaar gaat, in dit geval de desbetreffende boete. Dit is een belangrijk onderdeel, want stel dat Maurice later bij de bestuursrechter komt, dan worden alleen de punten behandeld waartegen hij eerder bezwaar heeft gemaakt.

Daarnaast is het van belang dat de gronden voor het bezwaar worden vermeld. Dit betekent dat Maurice moet uitleggen waarom hij het niet met de boete eens is. Hij zou bijvoorbeeld aan kunnen voeren dat buren een bepaalde mate van overlast van elkaar moeten dulden. Op grond van deze motivering wordt een nieuwe beslissing genomen, maar de eisen voor de manier waarop dit op papier staat zijn niet streng. De reden hiervoor is dat er in bezwaarprocedures zelden gebruik wordt gemaakt van professionele hulp. Een korte vermelding van de gronden is dus voldoende.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat er een termijn is verbonden aan het maken van bezwaar. De hoofdregel is dat deze wettelijke bezwaartermijn zes weken bedraagt. Maurice moet dus binnen die tijd laten weten dat hij het niet eens is met de boete. Als de termijn is verstreken, is bezwaar niet meer mogelijk en moet Maurice de boete dus definitief betalen. Het kan wel zo zijn dat er wegens bijzondere omstandigheden een uitzondering wordt gemaakt. Het moet dan zo zijn dat de indiener duidelijk verhinderd was om tijdig bezwaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan een fout vanuit het orgaan dat de boete heeft opgelegd, persoonlijke omstandigheden van de indiener of andere externe omstandigheden zoals een natuurramp.

Bezwaar maken, en dan?

Maurice kan dus bezwaar maken tegen de boete door te laten weten dat hij het er niet mee eens is. Als aan alle vereisten is voldaan, heeft het bezwaar tot gevolg dat de gemeente Nijmegen opnieuw een besluit moet nemen over zijn situatie[15] . De juridische benaming hiervan is het besluit op bezwaar en ook dat moet aan een aantal vereisten voldoen. De gemeente moet namelijk binnen zes weken een nieuwe beslissing nemen die moet berusten op een deugdelijke motivering. Daarnaast geldt het verbod op reformatio in peius . Dit betekent dat het maken van bezwaar niet als gevolg mag hebben dat de indiener ervan in een ongunstigere positie terechtkomt dan vóór het maken van bezwaar. De boete mag bijvoorbeeld na het maken van bezwaar niet hoger worden. Uiteindelijk kan de beslissing op bezwaar tot twee verschillende uitkomsten leiden. Allereerst kan de gemeente beslissen om het bezwaarschrift gegrond te verklaren. In dat geval geeft de gemeente Maurice gelijk en wordt de boete ingetrokken of verlaagd. Het kan ook zo zijn dat de gemeente het bezwaarschrift ongegrond verklaart. Dan heeft Maurice pech en moet hij de boete gewoon betalen.

Conclusie

Kortom, een bezwaarschrift moet aan een aantal eisen voldoen en binnen een bepaalde termijn worden ingediend. Hoewel er uitzonderingen mogelijk zijn, is de kans groot dat een bezwaarschrift niet-ontvankelijk wordt verklaard als de indiener de formele eisen niet in acht neemt of de gebreken niet herstelt. Niet alleen de indiener, maar ook het orgaan dat de boete oplegt is gebonden aan een aantal verplichtingen. De beslissing op bezwaar moet namelijk uitmonden in een gemotiveerde gegrond- of ongegrondverklaring en moet binnen een bepaalde termijn aan de indiener van het bezwaar bekend gemaakt worden.

Met Maurice gaat het ondertussen minder goed. Hij heeft namelijk tinnitus overgehouden aan de nacht van het huisfeest. Bovendien mocht zijn bezwaarschrift niet baten, want dat is ongegrond verklaard. De overlast van het huisfeest was namelijk zo ernstig dat een boete in deze situatie op zijn plaats was. Ben jij binnenkort ook van plan een groot feest te bouwen? Denk dan aan de wijze lessen voor Maurice: zet de muziek een tikkeltje zachter en doe vooral die oordoppen in!

Mocht jij na het lezen van dit artikel nog met een vraag zitten, kom gerust langs op één van onze spreekuren! De medewerkers van Rechtswinkel Nijmegen-Oost helpen je graag verder.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen